Exploratorul neozeelandez Geoff Mackley şi alţi doi aventurieri – Bradley Ambrose şi Nathan Berg – au reuşit să coboare în craterul activ al vulcanului Marum din arhipelagul Vanuatu. Ei au reuşit să ajungă lângă lava din crater, mai aproape decât oricine altcineva înaintea lor.

„Cea mai incredibilă înregistrare video din toate timpurile cu un vulcan” – sunt cuvintele folosite de Geoff Mackley pe site-ul său pentru a descrie imaginile pe care le-a filmat, în momentul în care s-a aflat la doar 30 de metri distanţă de lava fierbinte a vulcanului, informează lefigaro.fr.

Geoff Mackley s-a deplasat în luna august în arhipelagul vulcanic Vanuatu din Oceania, pentru a ajunge pe craterul vulcanic Marum de pe insula Ambrym. De acolo, aceşti amatori de senzaţii tari au reuşit să ajungă lângă lava din crater, mai aproape decât oricine altcineva înaintea lor. Exploratorul neozeelandez a coborât până la 30 de metri deasupra impresionantului crater umplut cu lavă în mişcare. „Era atât de cald (1.150 grade Celsius), încât fără costum de protecţie nu puteai să rezişti mai mult de şase secunde, după care trebuia să te retragi. Cu un costum ignifug, am putut să rezist 40 de minute”, a povestit pe site-ul său Geoff Mackley, autor de cărţi şi reportaje despre catastrofe naturale.

 [youtube width=”740″ height=”444″]http://youtu.be/DceHEBGVfj4[/youtube]

Cei trei exploratori au avut nevoie de mai multe zile pentru această performanţă, din cauza condiţiilor meteorologice capricioase. Pe 11 august, însă, Geoff Mackley a coborât în crater, cu un costum de protecţie şi echipament de pompieri pentru a putea să respire. Experienţa sa a fost filmată cu camera video a lui Bradley Ambrose. „Am ajuns la 30 de metri de lavă şi am filmat o înregistrare atât de incredibilă, încât am rămas fără glas”, spune Mackley. Vulcanul Marum are o altitudine de 1.270 de metri şi, alături de conul Benbow, formează partea vulcanică activă de pe insula Ambrym. Craterul Marum se află în erupţie din 2008.