Site-ul de partajare de fişiere video YouTube, deţinut de grupul Google, ar putea introduce o taxă pentru vizionarea anumitor tipuri de conţinut, începând din acest an.

În acest sens, reprezentanţii Google poartă discuţii cu creatorii de conţinuturi. Taxa ar putea fi introdusă începând din ultima parte a acestui an, au declarat persoane apropiate negocierilor pentru The Wall Street Journal.

Site-ul de partajare de fişiere video YouTube, deţinut de grupul Google, ar putea introduce o taxă pentru vizionarea anumitor tipuri de conţinut, începând din acest an.

Această strategie vizează atragerea de noi venituri de către YouTube şi de cele câteva mii de parteneri ai acestui site. De asemenea, prin această strategie, YouTube ar putea să atragă noi creatori de conţinut, care îşi doresc un alt model de venituri decât cele provenite din publicitatea postată pe site-ul de partajare de fişiere video deţinut de Google.

Reprezentanţii YouTube au mai vorbit despre posibilitatea introducerii unei taxe pentru vizionarea anumitor tipuri de conţinut în ultimii ani, astfel că negocierile cu creatorii de conţinut nu sunt surprinzătoare.

„Mulţi dintre creatorii de conţinut cu care ne aflăm în parteneriat consideră că ar trebui să beneficieze de venituri atrase de introducerea unei taxe de acces la conţinutul pe YouTube, fapt pentru care ne gândim la acest aspect”, a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al YouTube.

Această iniţiativă s-ar putea realiza în diferite forme, au mai spus persoane apropiate negocierilor.

Într-un prim scenariu, creatorii de conţinut ar putea lansa noi canale pe YouTube, la care accesul se va face contra unei taxe. Într-un alt scenariu, creatorii de conţinut i-ar putea taxa pe acei utilizatori ai site-ului YouTube care vor să aibă acces la un anumit conţinut mai repede decât restul utilizatorilor. De altfel, mulţi creatori consideră că acest al al doilea model este de preferat primului model.

Totodată, Google speră că, prin concretizarea acestei iniţiative, şi deţinătorii de posturi de televiziune vor opta să îşi posteze o parte din conţinutul lor pe YouTube.

În prezent, YouTube atrage venituri din închirierea sau vânzarea de filme online, la preţuri cuprinse între 1,99 şi 14,99 dolari.

Mark Mahaney, analist la RBC Capital Markets, estimează că veniturile YouTube în 2012 se ridică la 4 miliarde de dolari, în creştere faţă de 2011, când se ridicau la 2,5 milioane de dolari. El estimează, de asemenea, că, în 2013, YouTube va atrage venituri de 5 miliarde de dolari.

În ultimii ani, YouTube a investit în lansarea de noi canale în SUA, pentru extinderea şi dezvoltarea acestui site de partajare de fişiere video. În acest sens, YouTube a plătit peste 150 de milioane de dolari unor celebrităţi precum Jay-Z şi Madonna, care vor crea conţinut special pentru acest site.

În acelaşi sens, YouTube a încheiat parteneriate cu mari companii, precum Walt Disney şi Endemol.

Site-ul de partajare de fişiere video YouTube, proprietate a grupului Google, a devenit una dintre cele mai importante surse de informare din lume, potrivit unui studiu realizat de centrul de cercetare american Pew, publicat în Statele Unite în luna iulie 2012. Acest studiu a evidenţiat faptul că subiectele de actualitate au fost cele mai căutate pe YouTube într-o perioadă de 15 luni, între 2011 şi 2012.

Totodată, YouTube susţine că peste 72 de ore de înregistrări video sunt postate pe site în fiecare minut şi că peste patru miliarde de fişiere video sunt vizionate în fiecare zi.