Pe data de 15 ianuarie 2014 – Greenpeace România a solicitat Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice să ia măsuri urgente privind situația de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, care consideră că prelucrarea a 1.000.000 de arbori nu are impact asupra mediului.
Acest lucru permite companiei austriece Schweighofer să construiască o nouă fabrică de prelucrare a lemnului în localitatea Reci, județul Covasna, fără un acord de mediu și fără consultarea publicului, ceea ce contravine legislației.
Noua fabrică Schweighofer ar urma să prelucreze anual aproximativ 1.000.000 de arbori. Compania a depus proiectul la APM Covasna, care a decis că în acest caz nu ar exista un impact asupra mediului, nefiind necesară emiterea unui acord de mediu.
În consecință, în mai puțin de o săptămână, peste 1.000 de persoane au semnalat Agenției pentru Protecția Mediului Covasna că acest proiect are un impact semnificativ asupra mediului, cerând instituției să demareze procedura de evaluare a impactului asupra mediului și să consulte populația. Ulterior, directorul APM, Gheorghe Neagu, neținând cont de mesajele primite, a lansat chiar un atac în presă la adresa organizațiilor nonguvernamentale și cetățenilor care se opun construirii fabricii de la Reci, a companiei Schweighofer.
În consecință, Greenpeace România a cerut public demisia directorului APM iar ulterior, peste 2.000 de persoane au transmis către APM Covasna aceeași solicitare. În prezent, orice persoană poate cere demisia directorului APM Covasna pe www.greenpeace.ro.
„Este revoltător ca autoritățile române responsabile de protecția mediului să favorizeze interesele unei companii străine și să încurajeze tăierile de arbori. Compania austriacă Schweighofer prelucrează deja circa 3 milioane de arbori anual, din pădurile României; noua fabrică din Covasna urmând să prelucreze încă un milion de arbori anual,” declară Irina Bandrabur, ofițer de presă Greenpeace România.
Compania austriacă Schweighofer deține în România patru fabrici de prelucrare a lemnului: Rădăuți 1,4 milioane metri cubi, Sebeș, 1,35 milioane metri cubi, Siret și Comănești.