Agenţia Spaţială Europeană (Esa) a întocmit planul misiunilor ştiinţifice spaţiale pe care le-ar putea lansa în următorii 20 de ani. Explorarea spaţiului va fi realizată cu ajutorul unor instrumente extrem de performante plasate pe orbita Pământului sau a altor corpuri cereşti.
Un telescop spaţial cu raze X va fi terminat, cel mai probabil în 2028, iar un observator care detectează undele gravitaţionale, de pe orbita Pământului, va fi lansat în 2034, relatează bbc.co.uk. Costurile estimate pentru cele două misiuni, despre care se va discuta la o întâlnire a Esa din Paris, sunt de 2 miliarde de euro. Acestea se alătură unei a treia misiuni deja aprobate, cunoscută sub numele de Juice, care presupune trimiterea unui satelit, în 2022, pentru a cerceta planeta Jupiter şi sateliţii săi naturali îngheţaţi.
„Aceste mari misiuni au nevoie de mult timp pentru a fi puse la punct, de ordinul câtorva zeci de ani. Bineînţeles, când stabileşti ceva schimbi flexibilitatea cu stabilitatea, dar asta îi dă comunităţii posibilitatea să îşi facă planuri”, a declarat Fabio Favata, şeful departamentului de Planificări Ştiinţifice şi Coordonarea Comunităţii din cadrul Esa.
Telescopul cu raze X, denumit Atena+ va câtări în jur de 4 tone şi va avea o sensibilitate de 100 de ori mai mare decât cel mai bun telescop saţial existent în prezent. El va fi folosit, printre altele, pentru a studia originea găurilor negre din centrul galaxiilor. Observatorul gravitaţional, denumit LISA (de la Laser Interferometer Space Antenna), va trimite raze X la distanţe de milioane de km în spaţiu pentru a măsura undele gravitaţionale care apar la explozia unor stele sau la fuziunea găurilor negre.
sursa:yahoo