Limba română a devenit limbă regională în vestul Ucrainei, în raionul Teceu, unul dintre cele mai întinse raioane din vestul țării. Anunțul a fost făcut de Serviciul de presă al Administrației Regionale din raionul Teceu.
Hotărârea a fost luată în urma unor solicitări făcute de două organizații ale românilor din Transcarpatia. Demersul românilor a fost susținut de către zece senatori și de mai multe companii private.
InfoPrut amintește că Legea cu privire la principiile politicii lingvistice în Ucraina permite utilizarea oficială a limbilor regionale în activitatea administraţiei publice locale, în cazul în care 10% din totalul populaţiei dintr-un teritoriu este vorbitoare a unei limbi minoritare. Potrivit acestei legi, în contextul normelor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, măsurile pentru utilizarea acestora pe teritoriul Ucrainei vizează un număr de 18 limbi: rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătaro-crimeeana, moldoveneasca, germana, greaca modernă, poloneza, rroma (ţigăneasca), româna, slovaca, maghiara, ruteana şi dialectele karaim şi crâmceac.

Limba regională sau minoritară urmează să fie folosită în teritoriu în activitatea autorităţilor locale de stat, a administraţiilor locale şi va fi aplicată în instituţiile de învăţământ şi în alte sfere ale vieţii sociale.
Sursa: emaramures.ro.