Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite, la data de 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, una din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

 În Iași, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, în parteneriat cu Fundația Serviciilor Sociale Bethany Biroul Zonal Iași si împreună cu partenerii locali: Fundația „Star of Hope România”, Fundația „Ancora Salvării” și Asociația „Surâsul albastru”, au pregătit acțiuni și manifestări publice, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Campaniei „Arată că iți pasă!”, printr-o serie de evenimente publice dedicate copiilor și tinerilor cu autism. Acestea au loc în cadrul proiectului Creșterea capacității organizațiilor neguvernamentale din județul Iași în furnizarea de servicii sociale pentru copii și tineri cu dizabilități co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Obiectivul general al proiectului este de a creşte gradul de incluziune socială a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice şi mentale prin dezvoltarea de servicii sociale inovative la nivelul ONG-urilor din judeţul Iaşi, active în domeniul protecţiei şi drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Evenimentele din cadrul proiectului se vor desfasura dupa urmatorul calendar:

 

  • 1 aprilie11:00 –  Conferință de presă în Sala Mare a Primăriei Iași
  • 2 Aprilie – orele 11.30-12.30  – Marșul diversității pe traseul Piața Unirii – PALAS. Acolo, participanții la marș: copii și tineri cu autism, elevi și studenți din școlile și universitățile ieșene, vor forma o fundă umană ce își propune să reproducă fundița din piese de puzzle, acceptată ca simbol al autismului, reprezentând diversitatea din comunitatea în care trăim.
  • 2 Aprilie  – ora 20.00 – Primăria Iași – Aprinderea luminii albastre, precedată de un moment demonstrativ de zumba și urmată de lansarea lampioanelor albastre.

Alături de Palatul Roznovanu care găzduiește Primăria Iași, vor fi iluminate în albastru și Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea „Al.I.Cuza”, Camera de Comerț și Industrie Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Clădirea de birouri Antal International Network.

 
Parteneri locali: Primăria Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Universitatea “Petre Andrei” din Iași, Universitatea “Al.I.Cuza”, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T.Popa”, Camera de Comerț și Industrie Iași, PALAS, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Clădirea de birouri Antal International Network, UtilDeco, ProImage, Rodotex, Louise, Clubul de Zumba cu Lucian .

Parteneri media: TVR Iași, Ziarul de Iași, Iasi Fun, Radio Hit, Glare, Avantaje, FixMedia Studio.

Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează 1 din 100 de copii. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere.

Pentru mai multe detalii vă rugam contactați:

Carmen Ghercă, președinte ANCAAR Iași, vicepreședinte FEDRA

Tel: 0729.914.094, e-mail: carmen_gherca@yahoo.co.uk

 
Gabriela Capanistei, Coordonator PR și comunicare, tel: 0722/456.359; 0232/278.535, e-mail: gabriela.capanistei@bethany.ro

Sursa: comunicatul de presă