Guvernul britanic şi Fast Future, o companie care identifica trenduri de dezvoltare au rugat un grup de futurologi să găsească şi să descrie principalele ocupaţii în tehnologie ale viitorului.
Piaţă locurilor de muncă este acum unul dintre subiectele preferate ale futurologilor. Schimbarea de ritm cauzată de tehnologie seamănă din multe puncte de vedere cu Revoluţia Industrială de la mijlocul secolului al XVIII-lea. La fel că atunci, o parte dintre ocupaţiile cu care suntem obişnuiţi astăzi vor dispărea cu totul. Cel mai probabil, elevii de şcoală primară de astăzi vor ajunge să ocupe posturi despre care nu ştim nimic, pentru că nici măcar nu există. Proiectul „Meseriile viitorului“ va prezintă 5 job-uri care vor face parte din actualitate până în 2030, scrie hotnews.ro.

1. Specialist în etică ştiinţelor noi (new science ethicist) – Discuţiile despre clonare şi modificarea genetică a organismelor au fost doar începutul unor probleme etice importante despre viitorul medicinei şi ştiinţei. Specialistul în etică ştiinţelor noi îşi va folosi cunoştinţele complexe în filosofie, medicină şi bioştiinţe pentru a hotărî dacă anumite experimente pot fi continuate fără repercusiuni la nivel moral sau chiar accidente grave. Un specialist în etică ştiinţelor noi va avea un cuvânt important de spus în departamentele de cercetare ale companiilor farmaceutice, laboratoarele de genetică.

2. Profesor virtual / Manager de avatare – Şcoală viitorului nu va mai avea o tablă de scris, cretă sau…profesori în carne şi oase. Cel mai probabil, orele de curs vor fi susţinute în mediul virtual cu ajutorul unor avataruri care vor înlocui cadrele didactice. Desigur, va fi nevoie de o persoană care să supravegheze procesul de predare şi să se asigure că totul funcţionează corect şi că elevii reali acumulează informaţii noi.

3. Specialist în controlul climatului – Pe măsură ce schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult planetă se simte nevoie unui expert care să controleze sau chiar să inverseze efectele lor. Ei vor trebui să găsească soluţii pentru creşterea temperaturili, inundaţii precum şi să ofere consultanţă în domeniul construcţiilor, transportului sau obţinerii de energie.

4. Nanomedic – Imaginaţi-va un tratament care presupune roboţi de dimensiuni microscopice care intră în organism pentru a preveni sau lupta împotriva unor boli grave precum cancerul. Nanomedicii vor fi acei specialişti care dezvoltă şi coordonează activitatea maşinăriilor microscopice pentru rezultate optime precum şi a implanturilor.

5. Fermier vertical prevăd că următorul pas în dezvoltarea agriculturii este plantarea culturilor pe verticală în construcţii speciale plasate, chiar în mijlocul zonelor urbane aglomerate. Măsură ar aduce sursele de hrană mai aproape de oamenii care le consumă reducând astfel impactul asupra mediulu precum şi spaţiul ocupat de culturi. Fermele verticale vor presupune numeroase provocări legate de iluminare, irigare.

Sursa: ziaruldeiasi.ro