Asemenea unui super computer căruia nu-i cunoști toate dotările și  capacitățile, creierul nostru are deja implementate soluții creative  pentru o gândire mai bună și luarea unor decizii înțelepte. Cu alte  cuvinte, dacă ne-am cunoaște mai bine creierul, am putea opera cu mai puțin stres și cu o eficiență mai mare.

Iată câteva dintre cele mai frecvent ignorate „caracteristici tehnice” ale creierului nostru1, a căror înțelegere ne va ajuta să ne îmbunătățim gândirea, să simplificăm și să eficientizăm procesul luării deciziilor:

1. Nu-ți ignora subconștientul. Gândirea conștientă reprezintă doar o mică parte a proceselor care au loc în creierul nostru. Creierul colectează și procesează în subconștient cantități vaste de informație, cu o viteză foarte mare. Bazat pe concluziile pe care le obține, creierul generează emoții.

Ceea ce adesea numim presentiment sau intuiție ar putea fi rezultatul acestor uimitoare procese subconștiente. Creierul încearcă să ne transmită un mesaj care nu ar trebui atât de ușor ignorat, ci mai degrabă evaluat prin filtrul gândirii conștiente.

Alături de căile de comunicare destinate conștientului, Dumnezeu folosește, la rândul Său, subconștientul, pentru a ne da indicii cu privire la deciziile corecte.

2. Fă dușuri lungi și visează cu ochii deschiși. Bineînțeles, cu măsură. Studiile arată că idei profunde se nasc adesea când nu suntem conștienți că analizăm problema, așa cum se întâmplă atunci când facem un duș sau o plimbare lungă. Totul pare a fi favorizat de lipsa stresului în timpul acestor activități.

Altfel spus, avem nevoie de momente de relaxare, pe cât posibil în fiecare zi, pentru a deveni de fapt mai eficienți și mai productivi.

Iar când „visăm cu ochii deschiși”, creierul este de fapt extrem de activ și productiv. Visul cu ochii deschiși este un mijloc foarte important de dezvoltare a capacităților creative.

3. Protejează-ți voința. O voință puternică trebuie întărită prin reafirmarea principiilor care o inspiră și trebuie protejată prin evitarea oboselii și a sarcinilor simultane. Ca să iei decizii bune, ia-le pe rând și nu când ești obosit sau presat.

În cadrul unui studiu, deopotrivă amuzant și interesant, prezentat presei anul trecut, subiecții care  au memorat un număr de 7 cifre au manifestat ulterior o voință mai slabă decât cei care au memorat un număr dintr-o singură cifră. Când li s-a cerut să aleagă între ciocolata apetisantă dar nesănătoasă și salata de fructe, cei din primul grup au tins să aleagă ciocolata. „Mușchii” voinței lor erau extenuați.

4. Nu gândi sub presiune. Când ai analizat un lucru, ți-ai format un obicei, sau ai dezvoltat o abilitate, pentru care ai consumat timp, energie și efort intelectual, ia deciziile sau acționează pe baza „instinctului” hrănit de aceste repere stabile. Nu încerca să regândești totul pe loc și să reevaluezi sub presiune.

Te-ai întrebat vreodată de ce fotbaliști faimoși și extrem de talentați ratează penalty-uri în momente decisive?

5. Analizează-ți greșelile. Oamenii de succes insistă să vadă ce ar fi putut face mai bine, chiar dacă s-au descurcat admirabil.

Sigur că un asemenea exercițiu pare o prostie pentru cei care consideră că ești mai fericit când nu știi multe lucruri, dar, în realitate, este vorba de una dintre cele mai importante chei ale succesului. Celulele creierului descoperă cum să facă lucrurile bine, analizând ce a fost făcut greșit.

Îmi place cât de bine se conectează acest adevăr cu îndemnul Bibliei de a ne cerceta constant gândurile și de a fi mereu dispuși să recunoaștem ce am greșit. Nu pentru a trăi în descurajare, ci pentru a ne pregăti să facem lucrurile mai bine data viitoare.

6. Gândește-te la gândire. Metagândirea este formidabilă. O abilitate care ar trebui să fie printre cele mai înalte ținte pe care ni le-am propus.

Mulți oameni de știință consideră că pentru a avea o judecată echilibrată nu ai nevoie în primul rând de inteligență sau experiență, ci de disponibilitatea de a te angaja în exercițiul introspecției. Și din nou o spun, cu satisfacție, aceasta este esența sfatului biblic pentru o gândire de succes.

Creierul este ca un „briceag elvețian cu tot felul de unelte”. Uneori este important să ții cont de emoții, sau să te relaxezi pentru a obține idei importante, alteori ai nevoie să analizezi extrem de rațional lucrurile sau să te concentrezi pentru a-ți proteja voința. Este foarte important însă să dezvoltăm metagândirea, abilitatea de a gândi și stabili ce instrumente mentale trebuie folosite în funcție de situația specifică.

Sursa: semneletimpului.ro