Ponturile pentru combaterea gripei sunt simple, dar poate tocmai de aceea trecute cu vederea:

 

  1. Spală-ţi mâinile! În America s-a realizat un studiu pe 40.000 de persoane, cărora li s-a cerut să se spele pe mâini de cel puţin 5 ori pe zi. Astfel, bolile respiratorii au scăzut cu 45%.
  2. Foloseşte şerveţele! Oamenii, chiar dacă se spală pe mâini după ce folosesc toaleta, ating la plecare robinetul de la chiuvetă, clanţa de la uşă şi întrerupătorul de curent. Toate sunt pline de microbi. Un atu pentru şerveţele este şi faptul că uscătoarele de mâini pot antrena bacteriile din aer.
  3. Nu te freca la ochi sau gură cu degetele, ci cu podul palmei. Ochii şi gura sunt porţi de intrare în organism, iar degetele sunt un vehicul pentru microbi.
  4. Răcim mai des iarna pentru că aerisim mai rar! Aerul uscat este perfect pentru răspândirea virusurilor. Aeriseşte frecvent sau foloseşte un umidificator de aer.
  5. Fă mişcare! De obicei iarna oamenii renunţă la sport, dar cei care au activitate fizică răcesc de 3 ori mai rar decât ceilalţi.
  6. Nu te feri de usturoi! Usturoiul reduce durata răcelii sau previne apariţia complicaţiilor.
  7. Zâmbeşte, orice ar fi! Stresul scade imunitatea şi pregăteşte terenul pentru gripă. Caută-ţi motive de optimism, măcar pentru sănătatea ta fizică, dacă nu pentru cea psihică.