Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a explicat că incepand cu 1 ianuarie 2012, sunt comercializate in continuare pe piata romaneasca oua marcate cu cifra 3, dar spre deosebire de anii trecuţi, sunt oua ce provin de la gaini crescute in baterii modernizate conform normelor europene, fapt care garanteaza vanzarea lor catre consumatori.
Din acest an, pe piata românească se comercializeaza următoarele categorii de oua:

  • marcate cu cifra 0:  oua din productie ecologica, pentru care exista norme stricte legate de suprafata, dar si de furajele care se administreaza gainilor;
  • marcate cu cifra 1: oua de la gaini crescute in sistem alternativ, respectiv in hala, dar si cu acces intr-un padoc exterior, iar hranirea acestora se face cu furaje clasice;
  • marcate cu cifra 2: oua de la gaini crescute in hale, la sol, hranite cu furaje clasice;
  • marcate cu cifra 3: oua de la gaini crescute in baterii (custi) imbunatatite (modernizate), conform normelor europene.

Ouale provenite de la gaini crescute in custi nemodernizate nu mai pot fi vandute din 2012 pe piata, in coaja, ci vor fi trimise catre procesare industriala. Deci tot le vom regăsi în alimente…