Antioxidanţii sunt substanțe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalității corpului nostru. Vă prezentăm topul celor mai puternice 31 de alimente antioxidante.

În fiecare zi vă invităm să le descoperiti, treptat, în ordine descrescătoare.    Azi faceți cunoștință cu locul 31 din lista noastră:

Funzele proaspete de mentă cu 13.978 de unităţi / 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).

Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicata de a neutraliza oxigenul. În contextual în care unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități.  recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanți prezenți în compoziția lor:

Menta (Mentha piperata) este unul dintre ele. Considerat un remediu natural cunoscut și apreciat de secole datorită aromei și calităților sale deosebite, frunzele de la mentă se culeg frunzele înainte ca planta să înflorească, prin iulie, august și apoi, în septembrie sau, ori de cate ori este nevoie pentru a avea în permanență frunze proaspete.
Considerată „yerba buena”, adica iarba bună împotriva tuturor relelor. Când aveau de făcut drumuri mai lungi, țăranii români își puneau frunze proaspete de mentă în opinci pentru ca drumul să li se pară mai ușor și mai scurt.
Frunzele proaspete de mentă potoleau cândva setea călătorilor și alungau oboseala. Tot prin satele românești, menta era folosită în descântecele de dragoste.
Pentru că menta are proprietăți antiinflamatoare și antiiritante, infuzia poate fi folosită și la calmarea tenurilor iritate sau grase. Fața se tamponeaza zilnic, efectul fiind vizibil după câteva zile.
Infuzia din frunze de mentă se prepară turnând 200 ml de apa clocotită peste o linguriță de plantă uscată și marunțită. Se acoperă vasul pentru 15 minute, apoi se strecoară și se bea caldă. Se recomandă infuzia la amețeli, migrene, dureri de cap, inflamații ale gâtului, respirație urât mirositoare. Cu infuzie se poate face și gargară de trei, patru ori pe zi.
Recomandăm frunze proaspete de mentă în limonadă, în cocktailuri de toate tipurile. Aceasta vă va oferi un plus+ de sănătate și prospețime în viață !