Muzeul Literaturii Române Iași va găzdui marți, 15 iulie 2014, începând cu ora 19:00, avanpremiera primului film de lungmetraj realizat în cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași, Fata cu ochii verzi, în regia lui Mihai Mihăiescu.

Filmul, având la bază romanul „Gaudeamus” de Mircea Eliade, prezintă povestea lui Mircea, un tânăr romancier, care întreprinde împreună cu membrii unui cerc studențesc o excursie la o mănăstire. Acolo o cunoaște pe Nișka, o tânără de o frumusețe copleșitoare, de care se îndrăgostește. De acum încolo, relația dintre cei doi va semăna mai curând cu un joc de ping-pong, care pare să ducă la un final imprevizibil. Tânărul romancier încearcă să scape de sentimentul de dragoste pentru Nișka, de care este efectiv dominat, aruncându-se într-o aventură sexuală cu o altă studentă, Nonora, lipsită de prejudecăți.

Din distribuția filmului fac parte actorii Andrei Grigore Sava, Tatiana Grigore, Claudia Chiraș, George Marici, Andreea Lucaci, Alexandru Amarghioalei, Alexandra Popa, Alexandru Iurașcu, Ionuț Cornilă, George Cocoș, Alexandru Petrilă, Cristian Chelaru, Alexandra Bandac, Gina Mihaela Pavel.

Evenimentul va debuta cu o scurtă prezentare, realizată de regizorul Mihai Mihăescu, și va continua cu proiecția filmului Fata cu ochii verzi (durata: 1h 40 min). De asemenea, după proiecție va avea loc o conferință de presă unde se vor putea dezbate diverse aspecte ale lungmetrajului. La eveniment va participa prof. dr. Cristina Scarlat – expert în opera lui Mircea Eliade.

Proiecția filmului Fata cu ochii verzi va avea loc în Galeriile Pod Pogor, muzeul „Vasile Pogor”.

Sursa: comunicatul de presă