Număr record de spectatori: peste 52.500 * peste 4000, în străinătate* cinci premiere, din care două, coproducții internaționale* peste 400 de reprezentații la sediu, în turneu și în festivaluri* un eveniment internațional unic în țară – Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT), ediția a VI-a (peste 300 de oameni de teatru din 10 țări)* unul dintre primele festivaluri de teatru școlar din țară „Hai la teatru!”, cu un număr record de participanți* turneu în Italia, în regiunea Milano și Trieste* Prințul fericit, singurul spectacol al unei trupe stabile din jumătatea estică a țării selectat la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu (FITS), în elita teatrului mondial* articole laudative în cele mai importante publicații de specialitate, culturale, cotidiane, în mediul online, televiziune și radio.
Stagiunea 2013-2014 a însemnat pentru trupa de la „Luceafărul” zece luni de activitate febrilă concretizată într-o nouă serie de reușite profesionale. Lista este lungă și e susținută cu cifre și fapte. Peste 52.500 de spectatori de toate vîrstele au vizionat cele aprox 400 de reprezentații susținute la sediu, în turnee și festivaluri din țară și străinătate. Cinci noi titluri, din care două, coproducții internaționale, s-au adăugat pe afișul permanent: Prințul fericit după Oscar Wilde; Muzicanții din Bremen după Frații Grimm (coproducție cu Centrul Cultural German Iași); Kajtus, vrăjitorul după Janusz Korczak (coproducție cu Institutul Cărții Varșovia și Institutul Polonez București); Motanul încălțat după Charles Perrault; Privighetoarea după H.Cr. Andersen.
Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT) este un eveniment unic în țară prin identitate și singura manifestare autentic internațională din întreaga regiune din sfera artelor spectacolului. Ediția a VI-a (5-11 octombrie 2013) a adus în Iașul care aspiră să fie Capitală culturală europeană peste 300 de oameni de teatru din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Italia, Rusia, Germania, Cehia, Franța, Polonia și România, mulți dintre ei auzind cu acesată ocazie pentru prima dată de urbea noastră. Parteneri importanți și-au atașat logourile pe blazonul FITPT, printre ele UNITER, AFCN, ICR, British Council, Ambasada Regatului Unit al Țărilor de Jos, Institutul Francez, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Institutul Italian de Cultură, Centrul Cultural German, autoritățile landului Baden-Wurtemberg, CopyRo, Fundația Löwendal etc. O puzderie de evenimente plasate sub genericul „Ludic” au oferit, în sălile teatrului și spații neconvenționale, reprezentații teatrale, de ventrilocie, dans contemporan, spectacole-lectură, expoziții, lansări de carte, de DVD-uri, întîlniri cu artiștii, dezbateri, videomapping etc.
Pentru a VIII-a oară consecutiv, Teatrul “Luceafărul” Iaşi a organizat Festivalul “Hai la teatru!” – festival concurs al trupelor din şcolile şi liceele judeţului şi oraşului Iaşi (19-20 martie). Manifestare specială, una dintre primele din țară, festivalul a atras 53 de trupe de teatru şcolar, 76 de coordonatori, 611 elevi care au evoluat în peste 1600 de minute de teatru, adică aproximativ 27 de ore de spectacol.
După ce anul trecut, artiștii de la „Luceafărul” au fost ambasadori teatrali ai României în Spania, acum, la final de mai, început de iunie, au itinerat spectacolul Capra cu trei iezi/La capra e i tre capretti după Ion Creangă în Nordul Italiei, în regiunea Milano și Trieste (Cassano d`Adda, Treviglio, Padova, Milano, Trieste, Mestre-Veneția). Cu sprijinul reprezentanțelor noastre diplomatice și culturale, Teatrul „Luceafărul” a contribuit la „imaginea pozitivă a României”, cum se precizează în Diploma de Excelență înmînată ieșenilor la Padova; într-o scrisoare oficială de mulțumire expediată de Consulatul General al României de la Milano, una dintre referințe remarca „înaltul professionalism al trupei”. Peste 3000 de spectatori italieni și români au vizionat versiunea scenică a nemuritoarei povești a lui Ion Creangă, unele dintre spectacole fiind onorate de prezența oficialităților locale italiene (Cassano d`Adda, Treviglio, Padova, Milano).
Prințul fericit după Oscar Wilde, în regia lui Radu-Alexandru Nica, a fost unicul spectacol al unei trupe stabile din jumătatea estică a României, selectat la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu (FITS), o manifestare de „top 3 european”, alături de Avignon și Edinburgh. Performanța a plasat Teatrul „Luceafărul” în elita mondială a artelor spectacolului, alături de participanți din 70 de țări ale lumii. Programat în seara închiderii FITS, spectacolul s-a jucat cu casa închisă. O repetiție generală cu public a precedat spectacolul.
Acestea sînt doar cîteva dintre evenimentele care au făcut agenda sezonului nostru 2013-2014. Ele și multe altele au beneficiat de reflectare în Teatrul Azi, Scena.ro, Observatorul cultural, Suplimentul de Cultură, Cultura, România Liberă, Jurnalul Național, Adevărul, Cronica Veche, Ateneu, Cronica, Timpul, Ziarul de Iași, Evenimentul, altIasi, Ora de Iași, TVR, TeleM, IasiTvLife, EstTv, Magic Fm, Radio Hit, Radio Iași etc. Feedback-ul lor și al miilor de spectatori din Iași, țară și străinătate indică valoarea artiștilor noștri și aprecierea de care se bucură programul nostru artistic.
Sursa: comunicatul de presă