Berea nu predispune la apariţia burţii. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă danezi, care au constatat că nu există nicio legătură între consumul de bere şi apariţia obezităţii abdominale.

„Nu există suficiente dovezi pentru a susţine că un consum moderat şi regulat de bere este responsabil de apariţia burţii”, au subliniat cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, ale căror rezultate au fost publicate în revista ştiinţifică Nutrition Reviews.

 

 

 

 

 

 

 

Unul dintre binecunoscutele mituri legate de bere este cel potrivit căruia berea este vinovată pentru apariţia ‘burţii de bere’. Cum în domeniul cercetării este însă greu să faci afirmaţii fără a avea o bază ştiinţifică solidă, cercetătorii danezi şi-au asumat o sarcină complexă: să analizeze în mod riguros un număr impresionant de studii în care berea era pe nedrept prezentată drept cauză pentru apariţia burţii. La final, aceştia au demonstrat că acest mit legat de bere nu este susţinut de suficiente argumente ştiinţifice. Astfel, berea băută în cantităţi moderate nu duce la apariţia ‘burţii de bere’, a declarat dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Pentru a verifica dacă berea este sau nu responsabilă pentru depunerea unui strat de grăsime pe abdomen, cercetătorii danezi au analizat o serie de studiile ştiinţifice, care conţineau date privind consumul de bere în relaţie cu greutatea corporală.

Oamenii de ştiinţă au fost examinat 35 de studii observaţionale, în care au fost împlicaţo aproximativ 620.000 de subiecţi, şi 12 studii de intervenţie – experimentale, care au vizat în jur de 500 de subiecţi, făcându-se distincţie între obezitatea generală (greutatea corporală sau IMC – indicele de masă corporală) şi obezitatea abdominală (circumferinţa taliei).

„Trebuie să avem întotdeauna în vedere faptul că doar în condiţiile unui consum moderat de bere combinat cu un stil de viaţă sănătos, adică nutriţie echilibrată şi exerciţiu fizic constant , berea îşi poate face simţite efectele benefice asupra sănătăţii”, a precizat dr. Zugravu.

În urma investigaţiilor cercetatorii au identificat diferenţe între bărbaţi şi femei. Studiile referitoare la bărbaţi au arătat că un consum moderat nu are legatură cu dimensiunea abdomenului. În cazul femeilor, concluziile au fost dificil de formulat deoarece consumul de bere la femei este, în general, scăzut.