Președintele american Barack Obama a anunțat promovarea unor reforme în domeniul imigrației care ar permite, printre altele, intarea în legalitate a 11 milioane de persoane și scutirea unor țări de obținerea vizelor pentru Statele Unite. Planul a fost prezentat într-un discurs susținut marți în Las Vegas. Vă prezentăm care ar putea fi cele mai importante măsuri ale proiectului Obama ce ar putea avea efecte asupra românilor care se află în SUA și încă nu au viză de ședere permanentă, vor să muncească sau să facă afaceri în această țară.

Obținerea cetățeniei
Cei care nu au actele în regulă trebuie să se înregistreze în bazele statului american; să se supună reviziuirii antecendentelor penale; să plătească o amendă și impozitele; să învețe limba engleză și istoria SUA și să se așeze „la coadă” alături de ceilalți străini care s-au înscris pentru a obține dreptul de ședere permanentă.
Cei care lucrează în agricultură, nu au actele în regulă, dar au venit în SUA când erau minori pot obține cetățenia dacă efectuează serviciul militar timp de doi ani sau dacă își continuă studiile universitare.

Reformarea sistemului de vize
Reformarea procesării vizelor pentru vizitatorii străini și evaluarea unei posibile creșteri a numărului de țări scutite de viză pentru intrarea în SUA.
Accelerarea procesului de eliberare a vizei pentru studenți care fac masteratul în universitățile americane în domenii precum științe, tehnologie, inginerie și matematici și care au fost angajați de firme din SUA.
Întreprinzătorii și investitorii străini care vor să-și deschidă o afacere în SUA vor primi vize temporare mult mai ușor. Vizele pot deveni permanente dacă firmele lor se vor extinde și vor crea locuri de muncă pentru americani.
Reunirea familiilor și eliminarea întârzierilor din procedurile pentru vizele aprobate pe baza legăturilor de familie. De asemenea, cuplurile gay vor putea solicita viză.
Eliminarea limitei anuale a vizelor pe baza originii naționale suportată de angajator.

Senatul are o proprie versiune asupra reformei în domeniul imigrației. Printre cele mai importante se numără: cei care nu au acte vor trece printr-o perioadă de probă, cu permis temporar, înainte de a solicita șederea permanentă; se va crea un sistem de urmărire a persoanelor care au rămas în SUA după expirarea vizelor; în funcție de cerea pe piața muncii, imigranții vor primi vize mai repede.