Cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord au facut o descoperire extrem de importanta pentru viitorul device-urilor electronice si nu numai. Folosind metal lichid si polimeri speciali, oamenii de stiinta au reusit sa creeze fire conductibile electric care pot fi intinse sau chiar rupte, dar care au capacitatea de a se „regenera”.

Tehnologia va putea fi folosita mai ales in domeniul sistemelor electronice care sunt supuse unor tensiuni mecanice mari.
Cercetatorii de la NCSU au realizat noua tehnologie prin introducerea unui fir din metal lichid (combinatie de indiu si galiu), intr-un invelis din polimer. Atat timp cat metalul lichid se afla in tubul (firul) respectiv, el poate fi indoit si manipulat fara probleme, rezistand unor tensiuni destul de mari.

Mai interesant este faptul ca si daca invelisul din polimer se rupe la un moment dat, metalul lichid oxideaza instantaneu si creeaza un invelis dur care previne ruperea totala a cablului.

In plus, chiar si daca este taiat, cablul poate fi reparat prin simpla unire a capetelor rupte, iar procesul de autolipire dureaza 10 minute.

[youtube]http://youtu.be/lfAOEt1eNFU[/youtube]