Unii dintre primii angajaţi ai operatorului reţelei de socializare au vândut acţiuni de 80 de milioane de dolari unui fond administrat de BlackRock, au declarat trei surse apropiate situaţiei.

Vânzarea a fost supervizată de directorul operaţional al Twitter, Ali Rowghani, a spus una dintre surse, transmite Bloomberg. Compania a fost evaluată la circa 9 miliarde de dolari.

Twitter ajută primii angajaţi ai companiei să îşi valorifice o parte din deţinerile de acţiuni, permiţând astfel unor investitori selectaţi să obţină titluri la compania de Internet înainte ca aceasta să se listeze la bursă.

Tranzacţia cu fondul BlackRock marchează o creştere a evaluării companiei, după 2011, când o investiţie efectuată de un grup condus de DST Global a evaluat Twitter la 8 miliarde de dolari.

Purtătorii de cuvânt ai Twitter, fondată în 2006, şi BlackRock au refuzat să comenteze.

Rowghani, promovat luna trecută din funcţia de director financiar, s-a implicat activ în atragerea de cumpărători pentru acţiuni, a spus una din surse. Astfel ar putea fi limitată presiunea asupra valorii de piaţă a Twitter, provocată de acţionarii care ar renunţa masiv la deţineri după lansarea unei oferte publice iniţiale şi expirarea perioadelor în care vânzările ar fi blocate. Controlul strict asupra cumpărătorilor de acţiuni poate limita scurgerea unor informaţii din interiorul companiei, înainte de oferta publică.

Pe site-uri precum SecondMarket şi SharesPost, acţiunile Facebook erau tranzacţionate liber între angajaţi şi investitori, fără intervenţia companiei, astfel că deseori au avut loc schimburi de date confidenţiale despre situaţia financiară a companiei, precum şi estimări zilnice despre valoarea sa de piaţă, care au influenţat negativ oferta publică iniţială.

În schimb, Rowghani şi echipa sau au refuzat mulţi posibili cumpărători şi au limitat accesul la situaţia financiară a Twitter doar la câţiva investitori selectaţi, potrivit unei surse.