Tipul de cafea pe care îl bem ne poate reflecta personalitatea, potrivit unui nou studiu efectuat pe 1.000 de băutori de cafea.
În cursul cercetării efectuate de doctorul în psihologie Ramani Durvasula au fost evaluate, în funcție de cafeaua preferată, mai multe tipuri de personalitate și de trăsături psihologice.

Cafeaua neagră – este preferată de oameni direcți, care “nu au timp de prostii”. Sunt oameni cărora le plac lucrurile simple și pot fi tăcuți, supărăcioși și rigizi. Exprimarea tăioasă și nepăsarea sunt, de asemenea, elemente care îi pot caracteriza.

Cafeaua cu lapte – este preferată de cei ce par a fi dornici să îi mulțumească pe cei din jur. Sunt oameni care îi ajută cu mare drag pe alții, dar nu prea au grijă de propria persoană. Sunt adesea înclinați spre nevroză.

Cafeaua instant – pare a fi preferată de oamenii delăsători și comozi, cărora le place să tot amâne lucrurile.

Cafeaua cu frișcă – este preferată de oamenii cutezători și care au sufletul mereu tânăr (deși unii îi pot considera doar niște copii mai mari care și-au păstrat gusturile din copilărie). Sunt oameni care nu iau întotdeauna cele mai bune decizii şi pot fi nechibzuiți. Cu toate acestea, ei sunt cei care, adesea, “dau tonul” în societate.

Cafeaua decofeinizată – este preferată de oamenii care au tendința de a fi obsesivi, dominanți și foarte atenți la detalii.

În studiul descris în cartea doctorului Durvasula „Eşti ceea ce mănânci: Schimbă-ţi atitudinea faţă de mâncare, schimbă-ţi viaţa”, oamenii au fost puşi în faţa unor situaţii comune ce au inclus statul la coadă şi planificarea unor petreceri. Participanţii erau rugaţi să aleagă dintr-o varietate de scenarii. Apoi subiecţii au fost întrebaţi dacă beau cafea şi ce comandă de obicei.

Darvasula a arătat că, în ciuda materialului interesant adunat în timpul studiului, „nu este nicio deosebire între caracterizarea făcută pe baza cafelei comandate şi cea făcută pe baza semnelor astrologice”.

 

Sursa: mediafax.ro, webcultura.ro