Daca ai participat deja la un interviu sau urmeaza, este important sa nu cazi in capcanele intervievatorilor. Iata care sunt cele mai intalnite intrebari-capcana pe care le poti intalni:

1. De ce ai fost concediat? Este o întrebare-capcană pentru că atacă un punct sensibil din trecutul tău profesional. Trebui să reiasă clar din răspunsul tău două lucruri: 1) că nu deficienţele tale profesionale au fost de vină pentru pierderea jobului şi 2) că faptul că ai fost dat afară nu are repercusiuni asupra calităţii tale profesionale. Nimeni nu se mai miră în zilele noatre că oamenii sunt concediaţi, dar trebuie să pui accentul în răspunsul tău pe contextul de piaţă şi pe logica organizaţională a concedierii prin care ai trecut. Să nu reiasă că ai fost considerat slab, ci s-a restructurat între departamentul în care lucrai.

2. De ce vrei să renunţi la jobul actual? Sau, dacă nu mai ai un loc de muncă în prezent, întrebarea poate fi „De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă?” Este o întrebare capcană pentru că recrutorii privesc răspunsul tău din perspectiva fostului sau actualului tău angajator – cu alte cuvinte se gândesc că în acelaşi mod ai putea să pleci şi de la firma lor. Răspunsul tău trebuie să arate că ai motive obiective să-ţi schimbi jobul, nu toane – au trecut 2-3 ani de când lucrezi acolo, vrei să înveţi lucruri noi, ai nevoie de provocări noi care să te pună din nouu în priză etc.

3. Cum te-ai înţeles cu fostul angajator? Niciun recrutor nu vrea să audă că te-ai certat cu fostul şef. Se vor teme că problema e la tine, nu la şefii anteriori, şi că vei face aceleaşi probleme şi pe viitor. Trebuie să dai un răspuns echilibrat şi manierat legat de firma pe care ai părăsit-o. Oricât de supărat ai fost pe fostul şef, uită orice frustrare din trecut, zâmbeşte şi concentrează-te pe viitor.

4. Care sunt obiectivele tale pe termen mediu sau lung? Este genul de întrebare „Unde te vezi peste 5-10 ani?”, dar mulţi dintre angajatori continuă să o pună. Trebuie să dai dovadă de profesionalism şi viziune şi să arăţi că te-ai gândit la asta. E bine să ştii clar încotro vrei să te îndrepţi în carieră, care este profilul pe care doreşti să-l dezvolţi şi să răspunzi cât mai concret, nu evaziv.

5. Care sunt punctele tale slabe? Nu încerca răspunsurile „Sunt perfecţionist” sau „Muncesc prea mult” pentru că sunt deja clasice, angajatorii le-au auzit de prea multe ori. Nu sunt soluţii nici răspunsurile: „Nu am niciun punct slab” sau „Nu m-am gândit”. Trebuie să dai dovadă de sinceritate, să dezvălui un punct slab care nu este chiar un capăt de lume pentru angajator şi să completezi „dar cred că pot să-l depăşesc pe viitor prin voinţă şi determinare”.

6. Ai fi dispus să accepţi o tăiere de salariu pe viitor? Este lipsit de profesionalism să răspunzi în doi peri că nu consideri normală o astfel de reducere salarială. Trebuie să dai dovadă de diplomaţie până te vezi cu sacii în căruţă. Răspunsul tău trebuie să sugereze că înţelegi perioadele grele de criză financiară prin care poate trece firma şi că eşti dispus la sacrificii punctuale pentru ca nimeni să nu îşi piardă jobul. „Dar cred că vom putea găsi soluţii ca să evite această situaţie neplăcută”, îţi poţi completa răspunsul, arătând că te preocupă ideile de optimizare a activităţilor din companie.