Bogdan Muresan vrea sa revolutioneze modul in care percep romanii locuinta. Arhitectul din Brasov a preluat modelul de la germani si norvegieni si pregateste pentru aceasta vara cateva imobile construite din baloti de paie.
In tarile nordice sunt sute astfel de case, iar anul trecut la Soncuta Mare a fost ridicata de norvegieni prima casa din baloti de paie pentru o comunitate de romi.
„Sunt interesat inca din perioada studiilor de proiectarea locuintelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat la Soncuta Mare de Harald Medboe si Eirik Gram Frank doi prieteni norvegieni de la care am invatat cum se contruieste o astfel de casa din baloti de paie. Daca pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotatii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorita costurilor extrem de scazute”, povesteste Bogdan Muresan.
Proiectul se adreseaza atat cu oamenilor cu stare care vor sa traiasca verde, dar si romanilor cu posibilitati materiale reduse. Primele astfel de case proiectate de Bogdan Muresan vor putea fi vazute in judetul Brasov in vara. Vor fi construite cinci astfel de case pentru turisti la un centru de echitatie din Rasnov si inca una la Cristian care va adaposti un magazin de produse BIO.
Solide si eficiente
Casele din baloti de paie nu sunt case din chirpici. Sunt case rezistente, solide si eficiente energetic. „Toata lumea cand aude de case din paie se gandeste automat la povestea celor trei purcelusi. Lucrurile nu stau insa asa. Casele din paie rezista mai bine la un cutremur decat cele din beton deoarece sunt elastice. Balotii reprezinta si o izolatie perfecta, deci nu mai este nevoie si alte adaosuri. Singura problema este apa in exces. Rezista la o infiltratie de 19% apa in interiorul zidurilor. De asemenea acest case nu ard, desi toata lumea se gandeste la pericolul de incendiu. Au fost facute teste. Oamenii pot incerca sa dea foc unui balot de paie legat si vor vedea ca nu arde”, mai spune arhitectul.
Cum se construieste o casa din baloti
Constructia unei astfel de locuinte este simpla, dar trebuie respectate niste reguli de baza. ,,Initial, se face o fundatie de pietre de 50 – 70 de centimetri. Fundatia unei asemenea case poate fi zidita din pietre de rau, lipite intre ele cu mortar. Urmeaza apoi o placa de beton armat. Dupa ce se construieste temelia si baza casei in aceasta se fixeaza tepuse de lemn, care vor impiedica paiele sa alunece, apoi se pun balotii si ulterior zidurile din baloti sunt prinse intre paleti de lemn si legate cel putin cu sarma.

Insa, asamblarea casei se mai poate face cu ajutorul unor legaturi sau dispozitive metalice, cu suruburi. Astfel, acesti pereti de cinzeci de centimetri latime pot suporta fara nici o problema o casa normala de pana la patru metri inaltime la o suprafata de 100 de metri patrati. Aceasta structura, foarte simpla, poate avea si o mansarda. Totul trebuie apoi tencuit cu lut si paie tocate, iar apoi vopsit cu var. Acoperisul se face in general din lemn”, explica Bogdan Muresan.
Costuri extrem de mici
O casa din baloti de paie de 75 de metri patrati costa doar 1.000 de euro. Asta daca beneficiarul are materialele la indemana. Este nevoie de piatra, putin lemn, lut si bineinteles baloti de paie. Se poate construi in regie proprie cu ajutorul a cativa prieteni in doua-cinci saptamani. Are un confort termic sporit deoarece zidul din baloti are 50 de centrimetri grosime. Practic vara este racoare, iar iarna este cald. Se poate face si un acoperis inverzit si atunci costurile de incalzire se reduc cu 30%.
Daca omul nu are materialele disponibile acestea nu costa mai mult de 1.000-1.500 de euro. Deci casa il va costa maximum 2.500 de euro. Din baloti de paie se pot face si adevarate vile cu etaj. O astfel de locuinta ajunge sa costa 20.000 de euro, cam 20% din pretul uneia din beton si caramida. Arhitectul spera ca acest proiect sa prinda in Romania.
„Sunt zece ani de cand incerc sa construiesc o casa independenta energetic. Sper sa acest proiect va prinde. Daca omul care o construieste are un curs de apa pe teren se poate face o microhidrocentrala si atunci costurile cu energia sunt zero. Se mai pot folosi incalzitoare solare. Eficienta energetica a acestor locuinte este dovedita. Norvegia are o clima mult mai aspra ca a noastra si de aceea multi oameni de acolo au optat pentru aceasta solutie”, mai spune arhitectul.

Sursa: bzi.ro