Atât tinerii ieşiţi de pe băncile şcolii, cât şi adulţii care nu se încadrează cu pregătirea lor în câmpul muncii au ocazia să se reorienteze în meserie la Şcoala Naţională de Meserii, unde au început deja înscrierile. Aceasta desfăşoară în toată ţara, inclusiv în Iaşi, cursuri autorizate de Ministerul Învăţământului şi Ministerul Muncii şi face parte din cadrul Patronatului Naţional Român, organizaţie nonprofit, ca departament de educaţie. Înfiinţată în anul 2009, Şcoala Naţională de Meserii a pregătit peste 7.000 de cursanţi. Ieşenii trebuie să ştie că domeniile în care se pot pregăti într-un timp relativ scurt sunt variate, iar taxele sunt cuprinse între 300 şi 1.200 de lei, în funcţie de curs.

„Cele mai căutate sunt cursurile de frizerie, coafor, unde taxa este de 600 de lei. Un curs poate să dureze două luni, patru sau mai mult. Cel mai scump curs de la noi este cel de tehnician masor şi reflexoterapie, unde cursantul trebuie să plătească 1.200 de lei. Pentru cel de măcelar, carmanger, tranşator, preţul este de 400 de lei în două luni, iar pentru apicultor, la fel”, a declarat Florin Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român.

Vestea bună pentru tinerii ieşeni este că taxa se poate achita în rate, programul de cursuri este flexibil, astfel cei care deja au un loc de muncă pot face cursurile în funcţie de timpul liber, diplomele sunt recunoscute şi peste hotare. Astfel, sunt cursuri pentru stilist protezist de unghii, la care se pot înscrie ieşenii cu studii minime de 10 clase, începând de la vârsta de 16 ani. Cursul are 120 de ore şi costă 600 de lei. Prima rată se achită după înscriere, iar cea de-a doua rată, până la finalizarea cursurilor. Şcoala asigură gratuit trusa personală şi baza materială necesară instruirii practice.

Cursuri şi pentru tinerii cu opt clase

Cursurile de tehnician masaj şi reflexoterapie se ţin pe o durată de 6 luni, iar cei care doresc să se înscrie trebuie să aibă minimum liceul, cu sau fără bacalaureat. Deşi această taxă este cea mai mare din  cadrul şcolii, se poate achita în rate lunare egale, cu condiţia ca după înscriere să se achite prima rată de 300 de lei. Un alt curs destul de căutat este cel de cosmetician, care durează tot şase luni şi la care sunt necesare studiile liceale. Taxa este de 1.000 de lei şi se poate plăti de asemenea în rate.

Cursurile de bucătar, ospătar, chelner, vânzător în unităţi de alimentaţie durează mai puţin, doar patru luni şi costă 600 de lei. Pentru a vă putea înscrie, trebuie să aveţi minimum opt clase. Tot patru luni durează şi cursurile de constructor structuri monolite, unde minimul de studii trebuie să fie de opt sau 10 clase. Taxa este de 600 de lei, iar prima rată de 200 de lei trebuie achitată după înscriere.

Urmează cele mai căutate cursuri, după spusele reprezentanţilor şcolii, şi anume cursurile de frizer, coafor, manichiurist-pedichiurist, cursuri dedicate mai ales femeilor. Durează patru luni, costă 600 de lei, iar studiile minime pe care trebuie să le aibă cursanţii sunt de minimum opt clase.

Pentru cursurile de apicultor, confecţioner articole textile, brutar şi lucrător în comerţ, cursurile sunt de doar două luni şi costă 400 de lei. Aici sunt necesare studiile din învăţământul obligatori, dar se pot înscrie şi cei care nu au terminat şcoala.

Ce acte vă trebuie la dosar

Pentru agent de securitate, cursurile durează două luni, costă tot 400 de lei şi presupune studiile obligatorii din învăţământ. Există cursuri şi pentru persoanele care au studii superioare, cum ar fi cursul de formator, care se face în 50 de ore şi costă 400 de lei. Se adresează celor care doresc să ocupe un loc în învăţământul de stat ori particular. Pentru cei cu studii medii există cursul de maistru instructor, tot pentru încadrarea în învăţământ, cu 50 de ore. Taxa este de 400 de lei.

Cei care doresc să se înscrie pot suna la unul dintre numerele de telefon: 0751/855.929; 0726/964.482 sau 0763/247.477, sau pot trimite un mail pentru mai multe informaţii la adresa: cursuri_romania@yahoo.com. Pentru dosarul de înscriere aveţi nevoie de următoarele acte: cazierul de la Poliţie, fişa de aptitudini cu examen psihologic de la Medicina muncii  sau fişa medicală cu examen psihologic de la Policlinică, copie după certificatul de naştere, copie după buletin, copie după certificatul de căsătorie şi actul de studii.

La sfârşitul cursului, se susţine examen teoretic şi practic, după care cursantul primeşte un Certificat de calificare de tip MMSSF şi MEC, împreună cu un Supliment Descriptiv al Certificatului, care conţine informaţii privind competenţele obţinute, conform standardelor U.E

Sursa: ziaruldeiasi.ro