Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat că pesoanele care au achitat deja o taxă auto nu vor mai plăti și timbrul de mediu. „Cei care deja au plătit taxa de mediu, în orice formă, nu vor mai plăti, iar cei cărora li s-a restituit această sumă în baza unei legi care nu a fost corectă din punct de vedere al principiilor europene, vor putea să circule cu vehiculele fără să mai plătească taxa. Dar în situația în care pot vinde automobilul, viitorul cumpărător va achita timbrul de mediu pentru că el este un instrument de taxare care se aplică pe toată durata de viață a autoturismului”, a precizat ministrul Plumb. De asemenea, a mai adăugat că în momentul în care se va adopta ordonanța, pe site-ul ministerului va apărea un calculator al acestei taxe.
Noua taxă de primă înmatriculare se va chema „Timbru de mediu”, iar în calcul ei se va ține cont de nivelul emisiilor de CO2, înmulțit cu valoarea în euro a fiecărui gram și cu o cotă de reducerea în funcție de vechimea mașinii. Formula de calcul pentru taxa auto 2013, timbrul de mediu, se aplică mașinilor cu cel mult nouă locuri, inclusiv locul șoferului, cărora le corespund normele de poluare EURO 3, EURO 4 și EURO 5.
Conform propunerii guvernului, taxa scade cu 60% pentru mașinile cu motor Euro 2, cu 80% pentru cele cu motor EURO 1 și cu 90% pentru non-euro. Timbrul de mediu se va plăti o singură dată, indiferent dacă mașina va fi revândută.