Comisia Europeană a amendat grupul Microsoft cu 561 de milioane de euro, pentru încălcarea unui angajament luat în 2009.

Atunci, compania a promis să le ofere utilizatorilor posibilitatea de a-şi alege singuri browserul de Internet.
Astfel, programul Internet Explorer, aflat sub licenţă Microsoft, nu trebuie să se instaleze automat odată cu sistemul de operare Windows. Se pare însă că gigantul nu s-a ţinut de cuvânt şi a atras astfel sancţiunile Bruxellesului. Reprezentanţii companiei spun că totul a fost o eroare tehnică. Ei şi-au cerut scuze pentru greşeală şi au promis să ia măsuri pentru a evita astfel de probleme pe viitor.

Vicepreşedinte al Comisiei Europene Joaquin Almunia, a declarat ca: “După cum vă amintiţi, în decembrie 2009, Comisia Europeană a obligat compania Microsoft să îşi respecte angajamentele asumate. Prin urmare, începând din martie 2010 şi până în 2014, firma Microsoft era obligată să prezinte pe ecranele computerelor un set de opţiuni care să le permită utilizatorilor Windows să îşi aleagă uşor orice browser de Internet doresc. Deşi Microsoft a oferit aceste opţiuni începînd din martie 2010, aşa cum a promis, după lansarea programului Windows 7, în mai 2011, ofertele nu au mai fost afişate corespunzător. În consecinţă, timp de peste un an, mai exact timp de 14 luni, până în iulie 2012, în jur de 15 milioane de utilizatori nu au putut vedea opţiunile aşa cum trebuia.“