Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis ieri noi recomandări prin care adulții sunt sfătuiți să consume mai puțină sare și să includă totodată un minimum de potasiu în dieta lor zilnică pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare sau atacuri cerebrale, relatează Reuters.

„Adulții ar trebui să consume mai puțin de 2,000 de mg (două grame) de sodiu sau (mai puțin de) cinci grame de sare și cel puțin 3,510 mg (3,51 de grame) de potasiu pe zi”, a anunțat OMS.

OMS a emis și primele sale recomandări pentru câtă sare și cât sodiu ar trebui să consume copiii, în funcție de înălțime, greutate, vârstă și nevoile energetice, a explicat purtătorul de cuvânt al OMS, Gregory Hartl. Recomandările se aplică în cazul copiilor cu vârste de peste doi ani.
Sodiul, care se găsește natural în mâncăruri precum laptele și ouăle, este prezent în „cantități mult mai mari în mâncărurile procesate” precum pâinea, carnea procesată (șunca) sau în condimente, mai arată OMS.

O persoană care are un nivel ridicat al sodiului sau unul scăzut al potasiului riscă să sufere de tensiune arterială ridicată, un factor care crește riscul de boli cardiovasculare sau de a suferi un infarct.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din lume, a mai arătat medicul Francesco Branca, director al Departamentului de Nutriție și de Dezvoltare a Sănătății din cadrul OMS.