Câinele este cel mai bun prieten al omului, în mare parte datorită faptului că sunt cele mai loiale animale de pe pământ. În multe cazuri, poţi să scapi de sentimentul de singurătate dacă ai un câine alaturi. Cu toate acestea, nu poţi să ceri prea multe şi să nu dai nimic în schimb. Un câine înseamnă şi responsabilitate, aşa că, pe lângă faptul că trebuie să-l speli, să-l plimbi, să ai grijă de sănătatea lui, să-i oferi un culcuş confortabil, trebuie să îi şi arăţi că-l iubeşti. Ţi-o va întoarce înzecit.

Mascul sau femelă?
Dacă dăm crezare studiilor, diferenţele între sexe sunt mici şi mai puţin importante decât diferenţele dintre rase sau diferenţele de temperament dintre ele.
Totuşi, trebuie să ştii că femelele sunt mai supuse, mai puţin agresive şi mai puţin dornice de aventură. O femelă preferă să stea în preajma stăpânului atunci când este scoasă afară, nu se depărtează prea tare şi menţine contactul vizual cu stăpânul. Doar în perioada căldurilor pot deveni un pic dificile. Acestea apar de două ori pe an şi durează aproximativ trei săptămâni. Există diferite metode prin care stăpânii pot gestiona aceste perioade delicate şi tot ceea ce trebuie să faci este să-i acorzi un plus de îngrijire, atenţie şi control.
Masculii nu sunt aşa docili ca femelele, le place să se depărteze de stăpân şi de casă, mai ales dacă simt mirosul vreunei femele în călduri prin apropiere. De asemenea, acceptă mai greu o poziţie subordonată, mai ales faţă de copii. Astfel, un mascul ar putea încerca să domine copiii din familie sau să-i transforme în “jucăria” lor preferată. Un dresaj bun poate rezolva această problemă foarte uşor.

Pui sau adult?
În general este mai bine să alegi un pui, mai ales dacă este vorba de primul tău câine. Un câine adult poate fi greu de dresat şi de dezobişnuit de eventuale “apucături” neplăcute şi, de asemenea, se va adapta mai greu la noul cămin. Şi, ca să fim sinceri, un căţeluş se face iubit mai uşor, iar când creşte este deja considerat un membru al familiei.
Loialitatea şi dragostea necondiţionată îţi pot face viaţa mult mai frumoasă. Cine ar putea să reziste entuziasmului unui câine care dă din coadă, se agită şi te roagă să-l scoţi la plimbare? Oricât de singur te-ai simţi, un câine îţi va înveseli mereu ziua.