Dacă ai intrat aici, este minunat! Aceasta înseamnă că te-ai gândit, măcar o dată până acum, să renunţi la fumat. Înseamnă că ai cel puţin un MOTIV pentru a face acest lucru! Indiferent dacă motivele tale sunt financiare sau sociale, dacă îţi e teamă de boală sau chiar ai motive medicale mai serioase, sau dacă pur şi simplu nu mai vrei să fumezi – important este ca motivul tău să fie suficient de important pentru a reuşi să te ţină departe de ţigări.

Vor exista cu siguranţă momente în care va trebui să te agăţi de această motivaţie interioară, pentru a refuza stoic: „Nu, mulţumesc, eu nu mai fumez pentru că…”

Iar dacă într-adevăr vrei să renunţi la fumat, citeşte sfaturile de mai jos:

1. Alcatuieste-ti un plan de actiune

Nu te apuca să renunţi la fumat fără a te auto-analiza în prealabil! Analizează-ţi viaţa de fumător: de ce fumezi, care sunt situaţiile, persoanele, locurile, obiectele care „cer” o ţigară. Recunoaşte-ţi ritualurile, dar şi momentele când aprinzi o ţigară fără să conştientizezi gestul

Găseşte un înlocuitor pentru fiecare tip de ţigară. Atenţie, trebuie să fie lucruri/ activităţi care îţi fac plăcere! Scrie-ţi planul şi prinde-l cu o piuneză în locul/locurile cele mai dragi pentru fumat. Dacă ai mai încercat, adu-ţi aminte ce te-a făcut să reîncepi fumatul şi gândeşte-te cum vei reacţiona într-o situaţie asemănătoare.

Alege-ţi Ziua 1 ca nefumător – ziua începând cu care nu vei mai fuma. Alege perioada în care crezi că îţi va fi mai uşor – în zilele de odihnă sau în cele în care lucrezi; în concediu sau când eşti la serviciu. Pentru femei, este indicat să nu fie în perioada premenstruală. Apoi, pregăteşte Ziua 1: asigură-ţi cele necesare înlocuirii ţigării. Dacă te înspăimântă ideea că vei întrerupe brusc, încearcă, în zilele premergătoare Zilei 1, câteva trucuri: fumează ţigări de calitate proastă, stinge-le la jumătate, amână momentul fumatului. Calculează-ţi ţigările astfel încât să le termini în ziua anterioară Zilei 1.

 

2. Consulta un specialist

Da, sigur, vei spune – cu ce mă poate ajuta un medic să mă las de fumat? Sau un psiholog? Ei bine, astăzi poţi beneficia de mai mult ajutor decât crezi! Trebuie doar să ceri, să ştii unde să te duci şi ce poţi obţine. Numărul celor care reuşesc să se lase de fumat cerând ajutorul specialiştilor este semnificativ mai mare decât al celor care reuşesc să se lase de fumat singuri. Chiar dacă nimeni nu poate renunţa la fumat în locul tău, chiar dacă medicul nu te poate determina să vrei cu adevărat să renunţi la fumat şi nici nu poate îndepărta întru totul disconfortul fizic sau psihic asociat renunţării la acest obicei, totuşi el te poate sprijini în moment şi acţiuni cheie, precum:

 

 • Sprijin pentru găsirea “Motivului” – deoarece Motivul este acel lucru important care te va susţine psihic până când fumatul devine de domeniul trecutului
 • Realizarea „planului de acţiune” prin sugerarea unor „trucuri” pentru depăşirea dependenţei comportamentale, corectarea unor idei/ atitudini greşite legate de perioada post-fumat, recomandarea unor metode de a parcurge mai uşor această perioadă.
 • Prescrierea de produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic. Partea bună este că semnele sevrajului sunt temporare şi se reduc pe zi ce trece deoarece neuronii încep să-şi revină, nemaifiind bombardaţi cu nicotină. Apogeul simptomelor neplăcute are loc în primele 3 – 6 zile de la ultima ţigară fumată şi de obicei acestea dispar după 2 – 4 săptămâni
 • Suport în perioada post-fumat
 • Şi, nu în ultimul rând, răspunsuri bazate pe date ştiinţifice şi pe experienţa altor fumători

 

3. Renunta dintr-o data

Indiferent dacă renunţi brusc la ţigări sau doar reduci numărul acestora, starea de sevraj nicotinic tot apare! Când însă doar reduci numărul de ţigări, rămân exact acele ţigări „mai dragi”, de care te desprinzi mai greu: ţigarea de la cafea, de după masă, ţigarea „de nervi” sau ţigarea „de bucurie”. Cu alte cuvinte, păstrezi ţigările „sociale”, cele fumate împreună cu ceilalţi fumători, în pauze, sau pe cele care te „ajută” să marchezi anumite momente. Astfel, dependenţa psihică nu numai că nu scade, ci se accentuează – pentru că acele câteva ţigări rămase devin „refugiul” fumătorului şi, în acelaşi timp, „recompensa lui” – „după toate astea, merit şi eu o ţigară”. Ori, treptat, numărul acestor ţigări – recompensă începe să crească pentru că, supărările, nervii se întâmplă să le ai toată ziua şi e foarte uşor să spui „doar una în plus” – şi apoi încă una, şi încă una…

Prin urmare, dependenţa socială nu scade. Dimpotrivă, aceasta se poate accentua – atunci când fumătorul îşi propune să fumeze doar în ocaziile care implică socializarea. Se poate spune chiar că reducând numărul de ţigări îşi accentuezi suferinţele provocate de lipsa ţigării – sevrajul nicotinic, psiho-comportamental, social.

Marea majoritate a celor care s-au lăsat de fumat au reuşit prin renunţarea dintr-o dată – nu e nevoie de cifre, simpla documentare printre cunoscuţi demonstrează clar acest lucru!

Renunţarea bruscă nu produce per se modificări biologice. Componenţii fumului de ţigară sunt nişte intruşi în organismul uman, producând dereglări diverse. În momentul în care aportul devine zero, diversele funcţii îşi revin la normal – mai repede sau mai încet, în funcţie de adaptabilitatea şi gradul de afectare a organismului. Nu trebuie uitat şi, mai ales, subestimat, rolul implicării psiho-emotive: aceluiaşi lucru îi poţi acorda o importanţă exagerată sau îl poţi pur şi simplu ignora, în funcţie de dispoziţia psihică. Părerile de genul „nu te opri brusc pentru că îţi vei deregla… metabolismul, organismul, creierul, etc” dovedesc lipsa cunostinţelor de bază despre mecanismul fumatului.

 

4. Alte ponturi

Ce-ar fi să nu fumezi o zi?

Îţi garantăm că nu vei muri, că nu te vei îmbolnăvi, că nu vei păţi nimic rău. Dar e posibil să te simţi într-un mod neplăcut, pentru că e posibil să intri în sevraj de nicotină, o stare datorată opririi administrării drogului (nicotina) dar care nu durează toată viaţa.

De ce ai face aşa ceva? Evident că nu pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea pe termen lung! Deşi, după doar 4 ore de nefumat, concentraţia de oxigen din sânge se normalizează iar primul şi cel mai important beneficiar este chiar creierul! Iar după 24 de ore fără tutun, scad pulsul şi tensiunea arterială şi sunt şanse mari să ajungă chiar la normal!

Înainte de a nu fuma o zi, ţi-ar putea fi utile următoarele:

Alege-ţi ziua în felul tău, conform preferinţelor, posibilităţilor, ideilor, „fixurilor” tale:

 • Ziua norocoasă…
 • Lunea, pentru că e începutul săptămânii…
 • Duminica, pentru că tot suntem în Postul Crăciunului…
 • Ziua de salariu… pentru ca să pui deoparte 400 lei (sau cât te costă fumatul într-o lună) şi să-ţi faci „un chef” cu ei…
 • Ziua cea mai liniştită din săptămână…
 • Ziua cea mai nervoasă din săptămână…

Pregăteşte-ţi ziua în felul tău: când urmează să faci o schimbare în viaţa de zi cu zi, nu te pregăteşti dinainte? Nu-i aşa că îţi faci „un plan de bătaie”, o listă cu ce ai de făcut? De ce să nu procedezi la fel şi când urmează să nu fumezi, fie şi pentru o zi?!

Iată alte câteva ponturi:

 • Intră pe pagina de Facebook a programului Stop Fumat (www.facebook.com/ stopfumat.eu) pentru a comenta „ponturile” recomandate de psihologii specializaţi în terapia tabagismului
 • Intră pe forum pentru a afla mai multe informaţii şi pentru a pune întrebări
 • Sună la Tel Verde Stop Fumat (08008STOPFUMAT adică 0800878673) de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.00 pentru a vorbi cu cineva despre metodele de renunţare la fumat dovedite ştiinţific a fi eficiente şi care se aplică în toată lumea

 

Nu ai reuşit să te abţii de la fumat o zi întreagă? Nu-i bai; oare e singura dată în viaţă când nu „ţi-a ieşit” un lucru de la prima încercare?! Aşa cum în alte ocazii ai perseverat şi ai corectat greşelile, procedează la fel şi în cazul renunţării la fumat: perseverează şi corectează! Şi, mai ales, nu te gândi că nu ai voinţă: fumatul este o boală cronică cu grade diferite de severitate, deci şi tratamentul variază de la om la om! Oare un om care are diabet şi trebuie să-şi injecteze insulină, se gândeşte că e mai prost sau că are mai puţină voinţă decât vecinul lui care, deşi are tot diabet, urmează doar regim alimentar?!

 

Sursa: stopfumat.eu

Sursa foto: aternativehypnosisny.com