Taifunul Haiyan care a devastat Filipine în urmă cu o săptămână a provocat cel puţin 4.460 de morţi, a anunţat ONU vineri, o cifră imediat contestată de către autorităţile filipineze.

“La 13 noiembrie, guvernul a raportat că 4.460 de persoane au murit”, a declarat Biroul coordonării afacerilor umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA).

Întrebată asupra sursei acestei cifre, purtătoarea de cuvânt a OCHA, Orla Fagan, a precizat că ONU a primit-o de la unitatea operaţională regională a Consiliului naţional pentru reducerea şi gestionarea catastrofelor naturale.

Însă purtătorul de cuvânt al acestui organism, Reynaldo Balido, a insistat că bilanţul oficial este încă 2.360 de morţi. Întrebat în legătură cu cifra transmisă de ONU, acesta a spus că “nu este adevărată”.

Preşedintele filipinez Benigno Aquino a estimat la rândul său, marţi, că bilanţul definitiv se va situa în jurul a 2.500 de morţi. ONU a menţionat anterior un posibil bilanţ de 10.000 de morţi doar în oraşul Tacloban, capitala insulei Leyte, una dintre cele mai afectate de taifun.

 

Sursa: cronicaromana.ro