În Moldova papanașii sunt un desert pe care îl gasești în fiecare restaurant. Nimeni nu refuză o porție de papanași calzi acoperiți  de smântână și dulceața dulce acrișoară.  De data aceasta am ales să le dau o formă mai puțin obișnuită, de degețel 🙂

 

Ingrediente :

  • 500 gr brânză dulce de vaci (grasă)
  • 250-350 gr făină
  • 2 ouă
  • 7 linguri de zahăr
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1 esența de lămâie
  • 1 linguri de bicarbonat de sodiu
  • coaja de la o jumătate de lămâie
  • coaja de la o jumătate de portocală
  • ulei
  • smântână
  • dulceață

 

Mod de preparare:

Într-un bol încăpător se pune brânză de vaci peste care se adaugă cele două ouă, zahărul, bicarbonatul de sodiu, zahărul vanilat, esența de vanilie, coaja de lamâie și cea de portocală. Se încorporează toate ingredientele în brînză, cu mâna. După ce toate ingredientele sunt bine amestecate se adaugă treptat făina frământând aluatul. Cantitatea de făina poate depinde în funcție de consistența pe care o are brânza și în funcție de ouă. La final aluatul trebuie să fie unul ușor și să  nu se lipească de maini. După ce am terminat de frământat, lăsăm aluatul să se odihnească pentru 15 minute.

Pentru a pregăti degețelele, punem intr-o oală cu pereți înalți uleiul, astfel încât să avem loc să scufundăm degețelele. Uleiul nu trebuie să fie prea încins pentru că îi putem arde. Formăm cu mâna bastonașe subțiri (ele vor mai crește la prăjit) pe care mai apoi le scufundăm în uleiul încălzit. Când devin aurii le scoatem și le asezăm pe un platou tapetat cu hârtie absorbantă, pentru a elimina excesul de ulei.

La final asezăm câteva degețele pe o farfurie și le decorăm cu smântână (eu prefer smântâna amestecată cu o lingură de zahăr) și cu dulceață de gutui.

Poftă bună