Exista o legatura puternica intre semnele de depresie si problemele financiare, locative, maritale si mai putin pierderea locului de munca sau suferinta fizica, arata un studiu realizat de echipa lui Ken Kendler de la Universitatea din Virginia, US, publicat in Jurnalul American de Psihiatrie.

Stresul, cauzalitate a depresiei

,,O intelegere asupra cauzelor si factorilor predispozanti pentru depresie e cruciala atat pentru medicul curant, dar si pentru cel care dezvolta boala. Cuvintele cheie, dincolo de genetica si biologica bolii raman stresul cotidian si evenimentele adverse de viata, acele paie care ajung sa rupa spinarea camilei”, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Dintre evenimentele ulterioare unui episod de depresie majora, cele mai semnificative au fost problemele maritale (la 1 luna de la debut), cele legale (la 3 luni) si invazia proprietatii in scop de jaf/ talharie ( la 3 luni). De departe, moartea unei persoane dragi sau disputa cu o persoana draga s-au corelat , in luna premergatoare, cu debutul la scurt timp al unui episod depresiv.

Trauma din copilarie, depresia de mai tarziu

Recent tema cauzalitatii prezentata de Kendler a fost reluata de echipa lui Van Veen de la Universitatea din Leiden, Olanda intr-un studiu epidemiologic realizat pe 2615 adulti.

Rezultatele sunt elocvente: din totalitatea respondentilor aproape jumatate suferisera cel putin o trauma in copilarie (47.7%). Dintre acestia, 80% au raportat doua sau mai multe feluri de trauma, si fiecare al 7-lea a descris traume complexe, insumand trei sau mai multe feluri de abuz.

Neglijarea emotionala a fost asociata cu exacerbarea tuturor celor trei dimensiuni de depresie si anxietate: anhedonie(incapacitatea de a simti placere), activare anxioasa si stare generala de distres.

Abuzul psihologic si sexual au fost asociate cu un nivel mai crescut de distres general si anxietate, in vreme ce un istoric de abuz fizic s-a asociat cu activarea anxioasa predominant.

Pierderea locului de munca sau somajul a fost asociata cu exacerbarea tuturor dimensiunilor. In contrast, moartea unei persoane dragi a asociat niveluri mai severe de activare anxioasa.

Toate transformarile prin care trece psihicul persoanei abuzate in drumul ei spre depresie au un echivalent biologic si consecinte in functionarea organismului ca intreg.

,,Cunoscand, poti interveni. Cunoscand, poti vindeca. Suma tuturor interventiilor disponibile in prezent pentru boala depresiva majora reuseste sa ajute pana la trei sferturi din oamenii care se adreseaza medicului pentru un episod de depresie major. Ce se intampla cu celalalt sfert? Studii experimentale demonstreaza ca stimularea transcraniala magnetica cu frecventa inalta, terapia electroconvulsivanta clasica sunt unelte utile, care schimba prognosticul pacientului cu boala depresiva rezistenta la tratament. Dar mai mult decat atat, lectia pentru practician, lectia pentru pacient e ca detectia precoce, tratamentul corect si complet sunt primele arme in a corecta boala depresiva majora. Mai mult, antidepresivele cele mai moderne, pe langa eficacitatea crescuta sunt bine tolerate si nu afecteaza viata sexuala”, conchide medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Sursa informatii medicale: Gabriel Diaconu, medic psihiatru