Un deținut vegetarian a reclamat România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a cerut și nu a primit mâncare vegetariană.

Deținutul budist a avut câștig de cauză la CEDO, astfel că el va trebui să fie despăgubit de către statul român cu suma de 3.000 de euro.

Și asta după ce judecătorii europeni au stabilit că refuzul autorităților reprezintă o încălcare a libertăţii sale de religie. Decizia CEDO nu este definitivă, autoritățile române având la dispoziție trei luni pentru a o contesta şi a solicita o nouă examinare a dosarului, relatează stiri.tvr.ro.
Deţinutului moldovean Ghennadii Vartic, în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat în 1999 la 25 de ani de închisoare. Vartic s-a hrănit până în 2007 după exigenţele religiei sale, cu ajutorul unor pachete ce îi erau trimise de către familie. Ulterior, legislaţia a fost modificată, iar primirea unor astfel de pachete nu a mai fost permisă.
Inițial, deținutul și-a căutat dreptatea la justiţia locală, susținând că meniurile vegetariene de post pentru creştinii ortodocşi nu îl mulţumeau, din cauză că aveau prea puţine calorii.

În replică, administraţia penitenciară a spus că regimul vegetarian nu era potrivit pentru Vartic din cauza hepatitei de care acesta suferă.