Există multe motive pentru care oamenii aleg să nu mai consume carne sau alte produse de origine animală. Însă două sunt principalele cauze pentru care oamenii devin vegetarieni. Unii o fac pur şi simplu din dragoste pentru animale iar alţii o fac din dragoste pentru ei înşişi. Amândouă variantele sunt bune şi uşor de înţeles, însă adevăraţii vegetariani sau vegani, cei pentru care acesta este un stil de viaţă, înţeleg că este nevoie de ambele motive. Personal îi consider cei doi piloni principali ai vegetarianismului. De ce piloni? Pentru că dacă se întâmplă că unul să se clatine un pic, vei avea un al doilea pilon de susţinere.

Cred că orice om are în sufletul sau puterea de a înţelege că animalele simt şi ele aceeaşi durere pe care o simţim şi noi oamenii. Nu cred că mai există nici o îndoială că sacrificarea acestor animale şi tortură în care sunt crescute pentru consum reprezintă o pată mare pe sufletul oamenilor. Însă mulţi se întreabă şi există încă multe discuţii dacă o alimentaţie vegetariană este destul de sănătoasă sau este mai sănătoasă decât cea omnivoră, că să nu zic carnivoră.

Şi asta deşi în ultimii ani au ieşit la iveală adevăruri demult ştiute, dar ignorate sau pur şi simplu ascunse. Da, alimentaţia vegetariană este mult mai sănătoasă decât cea omnivoră şi voi face referire în primul rând la boală care inspiră cea mai mare panică în rândul oamenilor atunci când vine vorba de sănătatea şi viaţă lor, cancerul.

O analiză făcută a tuturor celor mai bune studii de până în 2012 a arătat că la vegetarieni, incidenţa cancerului este în mod semnificativ mai scăzută decât la omnivori. Cel mai mare studiu făcut, care a observat legătură dintre dietă şi cancer a concluzionat astfel “ incidenţa tuturor formelor de cancer este mai mică la vegetarieni”.

Această pare să fie o veste bună, nu? Vreţi însă o veste şi mai bună? Dacă vegetarienii o duc mult mai bine decât omnivorii, cum rămâne cu veganii? Este posibil că veganii să o ducă şi mai bine? Acesta nu este un lucru care a fost confirmat ştiinţific foarte clar până recent. Însă un studiu nou, făcut la Universitatea Loma Linda şi finanţat de Institutul Naţional de Cancer din Statele Unite, a concluzionat că la vegani incidenţa cancerului este mai mică şi decât la omnivori şi decât la vegetarieni. Femeile vegane de exemplu au cu 34% mai puţine şanse de a face cancer specific femeilor precum cancer de san, cervical sau ovarian. Iar acest procent a fost obţinut în comparaţie cu un grup de omnivori care se hrăneau mai sănătos, consumând carne numai de două ori pe săptămâna şi care nu fumau sau consumau alcool şi care nu aveau o istorie de cancer în familia lor.

De ce au veganii un risc de cancer atât de scăzut?

Este o întrebare potrivită nu ? Deşi sunt sigur că răspunsul implică mult mai mulţi factori, un factor anume trebuie precizat, fiind un lucru fascinant. S-au făcut în acest sens o serie de experimente la oameni care au fost puşi pe diferite diete. Sângele acestora a fost apoi recoltat şi picurat pe celule umane canceroase crescute în vase petri, pentru a se vedea care dietă este mai eficientă în cancer. Sângele femeilor care au consumat o dietă pe baza de vegetale pentru numai două săptămâni a reuşit să suprime creşterea a trei tipuri diferite de cancer. Două săptămâni! Gândiţi-va ce ar însemna un an sau zece ani! Rezultate similare au fost înregistrate şi pentru bărbaţi, cu rezultate foarte bune în cazul cancerului de prostată.

Ce lucru minunat, cum o simplă schimbare în alimentaţia noastră poate face sângele atât de lipsit de ospitalitate pentru cancer în numai câteva zile.

Schimbarea dramatică a sângelui pare însă să fie legată de modificările hormonului IGF-1. Acest hormon este bine cunoscut pentru faptul că încurajează creşterea şi dezvolatarea cancerului. Proteinele de provenienţă animală cresc nivelele de IGF-1 din corpul nostru însă o dată ce schimbăm dietă către una pe baza de vegetale, în numai două săptămâni aceste nivele scad în mod semnificativ astfel încât se încetineşte creşterea şi proliferarea celulelor canceroase.
Şi atunci se pune bineînţeles întrebarea : Ce cantitate de legume şi fructe este nevoie să consumăm?

Studiile care au comparat nivelele de IGF-1 la vegetarieni vs omnivori sugerează că ar trebui treptat să eliminăm total produsele de provenienţă animală din dietă noastră. Acest lucru este susţinut şi de ultimul studiu făcut în care s-a observat că veganii americani nu numai că au o incidenţa mult mai scăzută a obezităţii, dar şi a diabetului, hipertensiunii şi mai ales a cencerului decât omnivorii.

Acest lucru este din ce în ce mai logic şi mai evident, mai ales luând în considerare muncă de cercetare dusă de oameni precum Dr. Colin Campbel, Dr. Caldwel Esselstyn, Dr. Dean Ornish sau câştigătoarea premiului Nobel Elizabeth Blackburn. Aceştia au descoperit că există o strânsă legătură între declanşarea şi proliferarea cancerului şi proteină de origine animală. Pe lângă asta aceştia au descoperit faptul că o dietă vegană determina schimbarea a mai mult de 500 de gene în numai trei luni în corpul uman. Dietă vegană activează astfel genele care previn boli precum cancerul de san, bolile de inima, cancerul de prostată şi altele.

Acestea sunt veşti îmbucurătoare având în vedere că majoritatea oamenilor se consideră a fi victimile genelor şi astfel incapabili să reziste anumitor boli crunte.

Nu suntem deloc neajutoraţi, de fapt puterea stă în mare parte în mâinile noastre . De fapt se află chiar în farfuriile noastre. Există o vorba care spune “ de fiecare dată când iei în mâna cuţitul şi furculiţa decizi cine trăieşte şi cine moare” iar această vorba nu se referă numai la oameni.
Sursă: naturalnews.com