Glutenul este un termen folosit pentru diverse componente proteice de origine vegetală, prezente în structura cerealelor. Valoarea nutrițională pe care glutenul o are este extrem de mică.
Despre consumul de gluten se spune că poate avea anumite beneficii asupra organismului, atât timp cât nu este consumat în exces:
- glutenul poate reduce riscul expunerii la intoxicații cu metale grele, precum arsenic, mercur, cadmiu, plumb;
- scade riscul apariției de diabet de tip 2 și a bolilor cardiovasculare;
- reduce riscul de cancer colorectal.
O cantitate cât de mică de gluten poate fi foarte periculoasă pentru persoanele care suferă de boala celiacă sau pentru cele care au intoleranță la lactoză. Acesta poate declanșa reacții negative în intestinul subțire, mucoasa intestinală fiind sever afectată.
Printre produsele care conțin gluten se numără următoarele:
- Cereale glutenice: grâu, orz, secară, ovăz;
- Varietăți de grâu: alac și kamut, grâu dur, griș, grâu spelt, tărâțe și germeni de grâu;
- Produse de panificație, patiserie și cofetărie;
- Biscuiți, covrigi, fursecuri, bomboane, batoane de ciocolată;
- Paste făinoase;
- Bere și alcoolul distilat aromat;
- Alimentele procesate;
- Produsele lactate fermentate, înghețata;
- Cafea și ceaiuri aromatizate;
- Alternative vegetale pentru produsele din carne;
- Fructele deshidratate;
- Pasta de dinți și apa de gură;
- Produsele cosmetice;
- Produse de îngrijre corporală;
- Lipiciul, plastilina, acuarelele, timbrele, plicurile.
- Medicamentele și suplimentele alimentare.
- Cerealele agluteice: mei, orez, porumb;
- Pseudocereale: quinoa, chia, hrișca, amaranth;
- Soia, tofu;
- Orezul, mălaiul;
- Făină de orez, făină de cocos,
- Fructele și legumele;
- Verdețurile și leguminoasele;
- Carnea și peștele proaspăt;
- Îndulcitori pe bază de porumb;
- Fructele oleaginoase: nuci, alune, castane, etc;
- Semințe de bumbac, de susan, de in, chia, chimen;
- Etc.
Dieta fără gluten aduce îmbunătățiri semnificative asupra stării de spirit şi a apetitului, după doar câteva zile. O asemenea dietă poate aduce beneficii nivelului de colesterol, procesului digestiv și nivelului de energie.
La LifeSpot persoanele care evită glutenul se pot bucura de torturi 100% naturale, fără gluten.