Numele programatorului care a inventat adresele de e-mail şi a reusit trimiterea primului mesaj electronic între două calculatoare este Ray Tomlinson, un american absolvent de electronică la Massachusets Institute of Technology.
Invenţia lui datează din anul 1971. În încercarea lui de a înţelege şi dezvolta reţeaua de la birou, ARPANET (predecesorul internetului pe care îl folosim azi) şi lovindu-se de problema reală că unii colegi nu răspundeau la telefon, el a încercat să găsească o soluţie eficientă pentru a trimite mesaje la distanţă, de la un computer la altul.
La acel moment, mesajele de tip e-mail puteau fi trimise doar pe acelaşi calculator de către utilizatori diferiţi. Pentru a separa mesajul de computerul de pe care este trimis, el a ales semnul “@” în mod arbitrar fiindcă era cel mai puţin folosit de pe tastatură, însă acest semn i-a permis să conecteze numele utilizatorului cu destinaţia mesajului.
Reuşita lui a fost impresionantă pentru că a însemnat trimiterea unui mesaj electronic de pe un computer pe altul, aşadar Tomlinson poate fi considerat “părintele e-mailul-ui”. Din nefericire pentru posteritate, inventatorul nu îşi mai aminteşte ce a scris în primul e-mail trimis, însă probabil era doar o înşiruire arbitrară de litere.