Chirurgia robotica este unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact in lume – in tara noastra s-au efectuat pana in prezent peste 600 de operatii ce utilizeaza aceasta tehnologie. Numarul acestora si capacitatea de a realiza operatii la distanta ar putea creste exponential in urmatorii 5 ani datorita proiectului mainii bionice, realizat de elevul roman Constantin Voiniciuc. Astfel, utilizarea noilor tehnologii cu impact in medicina, energie sustenabila sau educatie digitala devine esentiala pentru avansarea si inovarea in aceste domenii.

Programul educational Tech School, initiat de UPC Romania in 2012, a anuntat cei 4 castigatori ai competititiei nationale de proiecte, ale carei premii au o valoare totala de 18.000 EURO. Premiile constau in bugete alocate pentru implementarea proiectelor clasate pe primele trei locuri si o excursie in tabara organizata de NASA – premiul special acordat unui proiect de astronomie. „Robo Hand”, proiectul mainii bionice realizat de Constantin Voiniciuc, este marele castigator al primei editii Tech School.

Prin amplificarea fortei si controlului mainii robotice, Constantin poate determina transformari la nivelul chirurgiei romanesti, mana robotica putand fi un prototip utilizat pe scara larga in operatiile de extrema precizie si in domeniul telemedicinei in interventiile de la distanta. Bugetul de 7.000 EURO pe care l-a castigat il va ajuta pe Constantin Voiniciuc, elev in clasa a XII-a in Botosani, sa dezvolte si sa implementeze o versiune avansata a prototipului la care lucreaza deja din timpul competitiei.

Costin Costea, elev in clasa a X-a in Slobozia, creatorul tricoului de la care iti poti incarca telefonul mobil, are, de asemenea, un prototip in lucru. ’Modul in care generatia actuala percepe si utilizeaza energia conventionala poate fi transformat definitiv prin dezvoltarea acestui tip de inventie.’, spune Costin. Cu ajutorul celor 5.000 EURO, ghidat de sfaturi din partea mentorilor si specialistilor Tech School, el va putea sa extinda capabilitatile de utilizare ale tricoului la alte dispozitive mobile si sa optimizeze timpii de incarcare. Costin are, astfel, in plan sa devina unul din promotorii, in Romania, ai tendintei globale de tehnologie ce interactioneaza cu imbracamintea oamenilor.

’Mi-am dorit sa creez o aplicatie care sa determine o tendinta printre tinerii din Romania. Prin iGrammar, ei pot sa invete mult mai usor si mai natural regulile limbii romane.’, spune Florin Gheorghe, elev in clasa a XII-a in Ploiesti, a carui aplicatie – iGrammar – realizeaza automat online analize de sintaxa si de corectitudine a topicii. El planuieste sa utilizeze grant-ul de 3.000 EURO pentru a dezvolta o suita de aplicatii pentru PC-uri si dispozitive mobile in domeniul gramaticii si vocabularului, domeniu ce a cunoscut un declin in ultimii ani in Romania.

Ideea de a creea un observator mobil pentru copiii din localitati ce nu beneficiaza de observatoare astronomice i-a adus lui Miriam Buzgau premiul special Tech School, la categoria astronomie. Miriam a castigat o participare la tabara de vara organizata de Kennedy Space Center – centrul educational al NASA, premiu care valoreaza aproximativ 3.000 de EURO. Ea va avea astfel oportunitatea sa cunoasca cele mai noi si importante tehnologii digitale in domeniul intelegerii astronomiei pentru generatiile actuale.

“Cu Tech School am reusit sa descoperim tineri extraordinari si idei indraznete, sa facem cunoscute proiectele lor inovatoare – combinatia ideala intre creativitate si tehnologie. Inovatia este pentru noi, UPC, un modus vivendi. Iar tinerii din Tech School au dovedit ca acest lucru este valabil si pentru ei. Cred ca cea mai mare realizare Tech School si motivul principal de mandrie pentru UPC este ca am reusit sa aducem in atentia tuturor potentialul enorm al generatiei actuale de tineri, care inoveaza si folosesc tehnologiile intr-o varietate de moduri creative si cu o usurinta uimitoare. Suntem aici pentru a-i sustine in continuare, a le oferi platforma si resursele de care ei au nevoie pentru a-si duce mai departe visurile. Cred ca spiritul inovator al acestei generatii si potentialul pe care il are pot fi un adevarat brand pentru tara noastra”, declara Severina Pascu, CEO UPC Romania.

“Cred ca odata cu Tech School, copiii din Romania nu mai trebuie doar sa viseze la urmatoarele inventii. Platforma, mentorii, comunitatea formata si acum, cei 4 castigatori sunt tot atatea motive pentru ca ei sa inceapa sa imagineze si sa creeze cu adevarat tehnologii care sa ne impacteze viata din prezent si sa ne determine sa ne gandim la cum va arata viitorul datorita lor”, declara Aurora Simionescu, Einstein Fellowship la Stanford / NASA.

Tech School are la baza o competitie pe 3 arii ale tehnologiei – programare, robotica si astronomie. In aceasta competitie au participat copii de gimnaziu si liceu care si-au inscris pe platforma TechSchool.ro ideile despre cum pot schimba viata de zi cu zi a oamenilor prin tehnologie. Ei au concurat pentru 4 premii, 3 dintre acestea constand in implementarea propriilor proiecte, premiul special fiind participarea in tabara de vara pentru elevi organizata de NASA.

Competitia de proiecte din cadrul programului educational Tech School a beneficiat de un juriu international in cadrul caruia au analizat fezabilitatea si ingeniozitatea proiectelor oameni de stiinta romani, mentori in cadrul programului, precum Adrian Stoica – Advanced Robotics Research la NASA/JPL, Aurora Simionescu – Einstein Fellowship Research, Stanford/NASA, Adrian Buzatu – cercetator in cadrul proiectului Atlas la CERN, Catalin Buliga – CTO al UPC Romania si Alin Jderu, multiplu premiat in cadrul concursurilor internationale de robotica.

In cadrul programului, peste 220.000 de pasionati de tehnologie au interactionat pe platforma online in primele 6 luni de la lansare. In jurul celor 3 domenii de tehnologie s-a format o comunitate activa de 3.700 utilizatori si promotori ai Tech School care au generat peste 530 de proiecte. Tinerii au acces in continuare pe TechSchool.ro la stiri, tutoriale, materiale video si interviuri din aria celor mai noi tehnologii.

sursa:yoda.ro