Un automobil Rolls-Royce care a aparţinut cântăreţului Freddie Mercury, solistul trupei Queen, decedat în noiembrie 1991, va fi scos la licitaţie, sâmbătă, în oraşul britanic Birmingham, în cadrul unui salon automobilistic, au anunţat reprezentanţii casei organizatoare, Coys, citaţi de AFP. Automobilul are un preţ estimativ cuprins între 9.000 de lire sterline şi 11.000 de lire sterline (11.000 – 13.000 euro).

Vehiculul, un model Silver Shadow fabricat în 1974, a fost achiziţionat în anul 1979 de compania artistului, Goose Productions.

Automobilul a fost condus de şoferul lui Freddie Mercury, care nu avea permis de conducere, până la moartea starului britanic în noiembrie 1991. Rolls-Royce-ul a fost folosit pentru ultima dată în 2002, la premiera musicalului „We Will Rock You”, inspirat din cariera trupei Queen, au precizat reprezentanţii casei de licitaţii organizatoare.

O scrisoare a fostului manager al trupei Queen, Jim Beach, confirmă autenticitatea maşinii, care a fost recuperată de la sora cântăreţului. Vehiculul, care are un motor V8 de 6,75 litri, este descris ca fiind „în starea lui originală” şi a parcurs aproximativ 100.000 de kilometri.

Licitaţia va avea loc pe 12 ianuarie la National Exhibition Center din oraşul Birmingham, cu ocazia salonului Autosport International.

Trupa Queen a lansat 15 albume până la destrămarea ei, în 1991, după decesul lui Freddie Mercury, din cauza maladiei SIDA. Artistul a murit la vârsta de 45 de ani, pe 24 noiembrie 1991, la o zi după ce a anunţat în mod public că este bolnav de SIDA.

Piese ca „Bohemian Rhapsody” şi „Don’t Stop Me Now”, compuse de Mercury, au intrat în panteonul rockului şi o nouă generaţie de artişti, printre care Lady Gaga, Robbie Williams, Foo Fighters şi Muse, revendică influenţa trupei Queen.

Concertele în care Mercury cânta „We Are The Champions”, „Killer Queen”, „Crazy Little Thing Called Love” sunt considerate momente antologice, iar „We Will Rock You”, comedia muzicală lansată în 2002 pe baza hiturilor trupei, a fost pusă în scenă în lumea întreagă şi se joacă încă în teatrele londoneze.