În urma unei investiţii de 4 milioane de euro, firma GreenGlass, un important investitor în industria verde din România, a inaugurat fabrica „GreenGlass Recycling”, cea mai modernă fabrică de reciclare a sticlei din ţară.

Fabrica, situată în cadrul fostei platforme industriale Danubiana, transformă deşeurile de sticlă în granule de puritate foarte mare (99,99%), ce sunt mai departe folosite în procesul industrial de fabricare a sticlelor noi. GreenGlass Recycling are o capacitate totală de procesare de 110.000 de tone de deşeuri din sticlă, anual.

În primul an de funcţionare, reprezentanţii GreenGlass estimează că fabrica va procesa peste 30.000 de tone de sticlă, urmate de o creştere anuală de 15.000 de tone, până la atingerea capacităţii maxime. Fabrica desfăşoară operaţiuni de măcinare, tratare termică, separare magnetică a metalelor, aspirarea foliilor de plastic şi a etichetelor, sortare manuală şi sortare în funcţie de granulaţie, iar ca produs final rezultă granule de sticlă.

GreenGlass este singura fabrică din România şi din Europa de Est cu instalaţii de sortare de ultimă generaţie ce poate produce granule de sticlă de puritate de 99,99%. Printre cei mai importanţi clienţi ai GreenGlass sunt marii producători locali de ambalaje de sticlă, geam plat sau fibră de sticlă, dar materialul poate merge şi la export, cererea de sticlă reciclată fiind în creştere la nivel mondial.

Green Glass este parte din Green Group, cel mai mare investitor în industria verde din România. Din Green Group mai fac parte: GreenTech (primul reciclator integrat de PET), GreenFiber International (producător de fibră sintetică şi bandă PET), GreenWEEE International (unitate de tratare a deşeurilor electrice si electronice), GreenLamp Reciclare (singurul reciclator din România care tratează echipamentele de iluminat uzate).

Obiectivul de reciclare a deşeurilor de ambalaje de sticlă pentru România ca stat membru al Uniunii Europene este de 60% din cantitatea pusă pe piaţă, începând cu anul 2012.

Sursa: Agerpress