Peste tot in lume se vorbeste despre incalzirea globala si despre cum ghetarii din Antarctica pierd incet, dar sigur, lupta cu temperaturile care cresc de la an la an. Nu credem ca exista un om care sa nu fi auzit cel putin o data vorbindu-se despre cat de periculoasa este poluare si care sunt efectele ei asupra mediului.

Totusi, exista o zona in lume care sfideaza orice teorie legata de cresterea temperaturii globale si aceasta se numeste Patagonia, mai exact ghetarul Perito Moreno.

An de an, in loc sa se comporte ca orice alt ghetar din lume, Perito Moreno nu numai ca nu se topeste, dar se si mareste ca volum. Acest lucru a intrigat cercetatorii din intreaga lume foarte mult timp, dar de curand s-a gasit o explicatie.

Cercetatorii care au studiat efectul „invers” al incalzirii globale din Patagonia sustin ca ghetarul Perito Moreno nu va fi afectat de temeperaturile ridicate din lume, pentru ca este ajutat tocmai de natura.

Din cauza reliefului muntos, curentii de aer cald de deasupra  ghetarului nu circula atat de jos incat sa afecteze gheata, ci din contra, se mentin mult mai sus decat de obicei si pe deasupra mai produc si ploi foarte frecvent. Din aceasta cauza, aerul cald nu afecteaza gheata si temperatura rece de la sol, dar in acelasi timp alimenteaza cu precipitatii care se transforma in ninsoare imediat ce ajung foarte aproape de ghetar.