Una dintre cele mai interesante ferme de legume din lume nu se află într-un sat, ci chiar în inima unei metropole culturale și financiare. Mai exact, pe acoperișul unei clădiri din New York.
În ultimii cinci ani, în marile orașe s-a dezvoltat un nou curent: agricultura urbană. Acoperișurile unor clădiri din Amsterdam, Hong Kong, Tokyo sau Montreal au fost transformate în grădini de legume sau flori. Cea mai mare fermă urbană la înălțime din lume se află în Brooklyn.

Proiectul Brooklyn Grange are în componență două ferme de peste un hectar, care produc anual peste 22  de tone de legume organice care sunt vândute restaurantelor locale. “Nu există nimic pe lume mai satisfăcător decât să privești apusul după o zi de muncă în care ne-am folosit mâinile sau să guști o legumă proaspăt culeasă”, a explicat Anastasia Cole Plakias, vice-președinte și părinte fondator al proiectului Brooklyn Grange. Anastasia este scriitor și un veteran al industriei restaurantelor din New York

brooklyn-grange-lic-aerial

Însă proiectul îi aparține lui Ben Flanner, inginer industrial cu experiență în marketing și în agricultura urbană. Înainte de a deschide fermele, Ben a petrecut un an dezvoltând o fermă pilot de doar 557 de metri pătrați. Abia în 2010 a deschis porțile Brooklyn Grange.  “Din clipa în care am realizat că puteam crește alimente de calitate în acel spațiu unic, ne-am apucat serios de treabă. Am urmărit să cultivăm cât mai multe alimente gustoase în cantitate suficientă pentru a ne putea finanța”, a subliniat Flanner.

brooklyn-grange-farm

Fermele de la înălțime sunt deseori vizitate de elevi iar locatarii clădirilor și-au găsit aici o oază de liniște. “O fermă pe acoperiș nu este tocmai un lucru normal, așa că fermele au devenit subiect de conversație printre vecini”,  a adăugat Flanner, care a inaugurat de curând o fermă de ciuperci și a ocupat un alt acoperiș cu 30 de stupi.

Sursa: republikaverde.ro