Avem un concurs pentru toți iubitorii de vești bune!
Neața Iași în parteneriat cu Holi România vă aduce ca premiu un pachet de 4 invitatii simple la Holi Festival Romania Iasi 2014, pentru un singur câștigator.
Tot ce trebuie să faci este să dai Like paginei de Facebook Neața IAȘI, Share la acest post și un Comment cu raspunsul corect la următoarea întrebare: Care este țara de origine a acestui festival? Răspunsul îl găsești în articolul de mai jos!
Extragerea câștigătorului va fi pe 6 iulie 2014.
Mult succes!

Holi, sau Holli (în sanscrită होली), este un festival al primăverii sărbătorit de hinduși, sikh și alte religii. Este ținut în principal în India, Nepal, Sri Lanka, și în țări cu diasporă indiană semnificativă, cum ar fi Surinam, Guyana, Africa de Sud, Trinidad, Regatul Unit, Statele Unite, Mauritius și Fiji. În statele indiene Bengalul de Vest și Orissa, este denumit Dolyatra (Doul Jatra) sau Basanta-Utsav („festivalul primăverii”). Cele mai semnificative sărbători Holi sunt cele ținute în regiunea Braj, în zonele legate de zeul Krishna: Mathura, Vrindavan, Nandagaon și Barsana. Aceste locuri au devenit atracții turistice în timpul sezonului de Holi, care durează până la șaisprezece zile.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6ly2PovjSXA[/youtube]

Principala zi de Holi, denumită și Dhuli Vandana în sanscrită, precum și Dhulheti, Dhulandi sau Dhulendi, este sărbătorită de oameni prin aruncarea de pulberi colorate și de apă colorată unii în alții. Focurile de tabără se aprind cu o zi înainte, zi denumită Holika Dahan (arderea de Holika) sau Chhoti Holi (micul Holi). Rugurile sunt aprinse în amintirea evadării miraculoase a tânărului Prahlad realizată când demona Holika, sora lui Hiranyakashipu, l-a dus prin foc. Holika a ars, dar Prahlad supus credincios al zeului Vishnu, a scăpat nevătămat din cauza credinței sale nestrămutate. Holika Dahan este denumit și Kama Dahanam în sudul Indiei.

Holi este un festival de primăvară originar din India simbolizând victoria mistică a binelui împotriva răului şi se petrece în ultima zi cu luna plină (Purnima) a lunii Phalguna în februarie sau martie. Este unul dintre cele mai vechi festivaluri din India, dar cu siguranţă este cel mai plin de culoare. În această zi nu există bariere de vârstă,gen şi statut social.

Holi este sărbătorit la sfârșitul iernii în ultima zi cu lună plină (Purnima) a lunii Phalguna care cade de regulă în ultima parte a lui februarie sau martie. În 2010, Holi a căzut pe 1 martie iar Holika Dahan pe 28 februarie.

Rangapanchami are loc câteva zile mai târziu într-o zi de Panchami (a cincea zi de la luna nouă), marcând finalul festivalului culorilor.

Sursa: wikipedia.com, holi-romania.ro