24 ianuarie – zi de o semnificație istorică mai mult decât relevantă și de o însemnătate sufletească importantă pentru românii de pretutindeni.

O scurtă incursiune în istorie: În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas importat pe calea înfăptuirii statului național unitar român. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit, la Alba-Iulia, Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

 

Manifestări publice la Iași: La Iași, ziua aceasta va fi marcată prin mai multe manifestări organizate de primărie, biserică.

Astfel, de la 9.30 la 10.50, în Piața Unirii, vor concerta Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Sofia Vicoveanca, Veta Biriș, Zinaida Julea și Cvintetul de alămuri Adamos Brass. De la ora 11.00 va avea loc o ceremonie militară și religioasă, urmată de discursurile autorităților.

De la ora 12.00, timp de o oră, cântăreții de muzică populară vor concerta din nou.

De la ora 13.00, ieșenii sunt invitați la tradiționala masă oferită de municipalitate: 10.000 de porții de fasole cu cârnați și vin fiert vor fi distribuite pe Strada Lăpușneanu.

Un alt moment este retragerea cu torțe, care va începe de la ora 18.00, va dura jumătate de oră, și se va desfășura pe traseul Piața Unirii – Grădina Palas.

Un moment asupra căruia zăbovim mai mult pentru vi-l descrie este manifestarea  organizată de Gruparea „Uniți Salvăm Roșia Montană” „Vino la Hora Uniți Salvăm Toată România!”

 

Statement „Uniți Salvăm Roșia Montană”:
24 ianuarie este o zi cu o semnificație aparte pentru mulți români, motiv pentru care politicienii profită de ocazie pentru a face promisiuni deșarte, pentru a face băi de mulțimi printre oameni aduși cu autocare, pentru a slăvi memoria eroilor căzuți, mimând cinstea și onoarea. Întreaga clasă politică a transformat această sărbătoare într-un prilej de circ electoral, prin care încearcă să mascheze minciunile, sfidarea și disprețul față de cetățeanii pe care ar trebui să îi reprezinte.

Vineri, 24 ianuarie 2014, vrem să arătăm că nu mai tolerăm impertinența lor, să demonstrăm că nu ne mai este teamă de statutul lor, să dovedim că ”toamna românească” ne-a învățat ceea ce înseamnă cu adevărat unire și cât este ea de importantă în lupta împotriva unei clase politice care își urmărește propriul interes, cu prețul libertății si a drepturilor noastre fundamentale.

Vineri, 24 ianuarie 2014, ne întâlnim la ora 11.00 în Piața Unirii (în fața Cinematografului Victoria) pentru a pregăti o întâmpinare așa cum merită exponentul actualului guvern, Victor Viorel Ponta. Vom cânta, vom scanda și vom dansa Hora ”Uniți Salvăm Toată România” pentru a demonstra faptul că unirea este a noastră, a cetăţenilor, şi este îndreptată împotriva lui Ponta şi restul clasei politice.

Pentru a fi vizibili și ușor de recunoscut unii între alții, aduceți cu voi un morcov, pentru a i-l arăta lui Ponta! Morcovul va fi simbolul prin care vom ilustra minciunile lui Ponta, dar va fi şi avertismentul nostru pentru el. De ce? Pentru că morcovul pe care ni-l vinde îşi are locul în altă parte!

Veniți și cu pancarte, cu steaguri, cu mesaje scrise sau imprimate prin care să vă adresați lui Ponta și restul parlamentarilor. Aduceți instrumente care să facă gălăgie, pentru a fi siguri că nu vom fi nevoiți să ascultăm minciunile politicienilor.

[Important] Această acțiune paşnică (!) este organizată de societatea civilă – simpli cetăţeni neafiliaţi nici unui partid politic! Orice încercare de a deturna caracterul non-violent sau de a politiza manifestarea va fi întâmpinată cu delimitarea față de perturbatori și de semnalarea acestora forțelor de ordine, în cazul în care se consideră necesar acest lucru.

 

Sursa: facebook.