Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.

Azi faceți cunoștinţă cu locul 9 din lista noastră:

 Sumacul brut cu 86.800 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:
În limba aramaică, o limba moartă vorbită în Antichitate în Orientul Apropiat, sum- maq însemna roşu închis. Fructele arbuştilor înalţi de până la 10 metri încep să fie culese vara, când devin de un purpuriu intens. Din 10000 de arbuşti, se obţin aproxi­mativ 800 kg fructe care vor fi uscate.
Când te întâlneşti cu câte o mirodenie prima dată dacă eşti în branşă sau nu, e la fel că şi cum te-ai întâlni cu un necunoscut, care poate să îţi schimbe complet viaţă şi să te transforme în ceva ce nici n-ai bănuit şi să te ducă în locuri şi ipostaze în care nu ţi-ai imaginat…..dacă o mirodenie vine spre ţine vine să îţi spună povestea ei şi totodată să te cheme să o alchimizezi , trecând-o prin finele structuri ale fiinţei tale într-atât încât să capete un nou sens , o nouă prospeţime un nou început…..
Sumacul adaugă savoare pastei de năut (humus) şi salatelor pregătite în bucată­ria arabă, da culoare orezului şi kebabului preparate în Iran, Turcia sau Iordania. Poate fi presărat pe cartofi, fasole ori sfeclă sau intră în componentă mărinatelor, sosurilor şi iaurturilor.
Acum mai bine de 2000 de ani, medicul, farmacologul şi botanistul grec Dioscoride a concluzionat că sumacul ar fi un bun diuretic şi ar comba­te flatulenţă, dacă este presă­raţ pe bucate.

Că oricărui alt condiment, sumacului i s-au cercetat şi în zilele noastre beneficiile, adăugându-se următoarele concluzii:
-are proprietăţi antimicrobiene şi antioxidante;
– consumul acestor seminţe are efect hipoglicemiant, previne apariţia diabetului şi obezităţii.