Realitatea noastra interioara, in optica jungiana, se organizeaza in jurul a patru elemente: ego, persona, sinele si umbra.

Ego-ul – centru al constiintei, senzatiilor, emotiilor – imi permite sa ma simt eu insumi in fiecare moment al zilei si al noptii.

Persona (cuvant latin, care inseamna „masca“) este personalitatea sociala pe care oricare dintre noi o adopta pentru a raspunde asteptarilor celorlalti si pentru a se face acceptat.

Sinele face din noi o totalitate corp-spirit: fiinta in intregime. Acest sine jungian nu este cel al psihologie clasice, el este partea noastra de Divin, sufletul, orice ar insemna asta. „Putem foarte bine sa-i spunem Dumnezeu acelei realitati ultime a vietii“, spune Juliette Allais, terapeut si analist al viselor. Impalpabil, dar omniprezent, el domneste asupra existentelor noastre.

In fine, Umbra este ceea ce cuprinde toate aspectele personalitatii noastre pe care nu le stim ca fiind ale noastre, pentru ca ele nu sunt conforme cu imaginea pe care vrem sa o lasam celorlalti.

Cel născut Luni (zodia Sin) – Umbră Patimilor

Zodia Sin aparţine celor care s-au născut într-o zi de Luni şi care sunt guvernaţi de Luna
În panteonul babilonian, Sin era considerat cel mai înţelept dintre zei, Creatorul şi stăpânul Lumii. El era şi conducătorul celorlalţi ei. Era căsătorit cu Marea Zeiţă a babilonienilor, Ningal.
Persoanele care s-au născut într-o zi de luni sunt pline de mister, sunt vizionare, dar au un caracter contradictoriu. Au treceri bruşte de dispoziţie (în funcţie şi de fazele lunii) şi, asemeni apelor marii care sunt la rândul lor influenţate de Luna, ei fie se retrag, fie inundă totul. Chiar dacă au adeseori o aparenţă fragilă, în realitate sunt persoane dominatoare, capabile să-i influenţeze pe ceilalţi.

Sin aduce cu el Umbră patimilor. Este o umbră cu o încărcătură puternică, dificil de gestionat şi care poate provoca în momente de criză confuzie şi bulversare. Ai un suflet care se lasă condus de pasiune, dorinţe, entuziasm, dar şi năravuri. Pasiunea ta este atât de puternică încât te poate copleşi câteodată. Iubirile tale sunt excesive, nestăpânite şi îţi pot aduce suferinţă. umbră orgoliuluiTe poţi ataşa exagerat de mult de obiecte, confort material, diverse dependenţe care pe moment îţi procura iluzia fericirii. Moderaţia este totul, echilibrul este calea de a face lumina să bată pe stradă ta.

Cel născut Marţi (zodia Nergal) – Umbră Orgoliului

Zodia Nergal aparţine celor care s-au născut într-o zi de Marţi şi care sunt guvernaţi de planetă Marte
În mitologia babiloniană, Nergal era o zeitate solară, dar într-un sens negativ, distructiv. El reprezenta acel moment al anului, în miezul fierbinte al verii, când natură putea fi pârjolită de razele soarelui, apele secate, pământul crăpat. De aceea, Nergal este zeul care e răspunzător de foc şi de molime, de război şi de focul subpământean. În planul zodiacal, cel născut sub semnul lui Nergal va fi o persoană plină de energie, mereu în mişcare, spontană, dar şi impulsivă şi pusă pe gâlceava. Nu va avea nici un pic de sensibilitate faţă de ceilalţi, cărora le va spune drept în faţă tot ce gândeşte. Pe de altă parte, că o calitate a celui născut sub acest semn, să spunem că este o persoană care crede în prieteni şi dragoste eternă şi are un superb spirit al sacrificiului.

Nergal aduce cu el Umbră Orgoliului. Este o umbră covârşitoare şi înşelătoare deopotrivă, care lasă impresia că poate fi uşor de controlat şi de risipit. În realitate, este o umbră care îţi poate cauza întârzieri şi amânări în drumul pe care ţi l-ai ales în viaţă. Este vital să o conştientizezi din timp şi să nu laşi orgoliul să se transforme în egoism, iar egoismul în rănirea sufletelor celorlalţi. Ai potenţial, un suflet frumos şi valori bine definite în viaţă. Este păcat să laşi suprasuficienta sau trufia să îţi întunece relaţiile cu ceilalţi şi, de fapt, cu propria fericire. Mândria şi trufia exagerată îţi pot schimbă destinul la 180 de grade şi te pot coborî cu uşurinţă de pe piedestalul care îţi este menit. Provocarea ta este aceea de a lasă deoparte orgoliul, trecând pe un plan secund propriile interese în favoarea iubirii pentru ceilalţi.

Cel născut Miercuri (zodia Nabu) – Umbră Haosului
Zodia Nabu aparţine celor care s-au născut într-o zi de Miercuri şi care sunt guvernaţi de planetă Mercur.

În panteonul babilonian, zeul Nabu era fiul lui Marduk şi al lui Sarpanitum. Era asociat cu tot ceea ce ţine de cuvânt – rostit, scris sau făptuit. Era reprezentat, mai întotdeauna, ţinând în mâna o tăbliţă de lut, pe care erau scrise diferite aforisme.
Caracterul celor născuţi sub semnul sau va semăna cu caracterul zeului: persoane echilibrate, cu o mare putere de pătrundere (dincolo de cele care se văd cu ochiul liber) şi a. cu capacitatea de a veghea asupra celorlalţi şi de a-i îndrumă. Cuvântul sau are greutate şi putere. Cei născuţi într-o zi de miercuri au darul comunicării şi al filosofării. Uneori, însă, gândind prea mult, scapă din vedere esenţialul vieţii.

Nabu aduce cu el Umbră Haosului. Este o umbră densă, care perpetuează la rândul ei confuzie mentală, contradicţie în gândire şi dezamăgire. În cazuri extreme, poate chiar conduce care deprimare şi un sentiment al lipsei de sens în viaţă. Lecţia vieţii tale este aceea de a lupta cu ţine însuţi pentru a-ţi consolida voinţă şi a-ţi fortifică vitalitatea. Îţi doreşti lumea întreagă şi parcă tot nu te mulţumeşte să o ai. Cazi adesea în lipsa de motivaţie din cauza inabilităţii de a simţi satisfacţie. Dar haosul poate fi şi constructiv. Universul şi lumina s-au născut din haos. Găseşti fericirea în ţine însuţi, atunci când reuşeşti să-ţi învingi nehotărârea, utopiile şi resemnarea. Lupta cu sinele este lecţia ta.

Cel născut Joi (zodia Marduk) – Umbră Imprudenţei

Zodia Marduk aparţine celor născuţi într-o zi de Joi şi care sunt guvernaţi de planetă Jupiter.
Asociat de babilonieni cu apă şi cu elementele vegetale, el este un zeu al regenerării. De asemenea, este responsabil de bună judecată a minţii, dar şi de întâmplările magice. Nativii din zodia lui Marduk sunt meniţi să acumuleze experienţe inedite din călătorii şi din întâlniri cu oameni noi. Se vor îmbogăţi spiritual şi îi vor îmbogăţi şi pe ceilalţi cu ceea ce află. Creează în jurul lor o aura specială, pe care unii o asociază cu magia, pentru că au puterea de a face să renască lucruri şi sensuri care păreau de mult pierdute. Cei născuţi joia aduc echilibru şi armonie în vieţile celor din jur. Fericirea lui nu va fi clădită decât arareori în termeni de bunăstare materială, fiindcă el caută pentru sine şi pentru cei dragi devenirea spirituală.

Marduk aduce cu el Umbră Imprudenţei. Este o umbră care te poate atrage în numeroase ambuteiaje, puncte moarte sau situaţii limita de-a lungul vieţii tale. Este o umbră care stăpâneşte deopotrivă tinereţea, maturitatea sau bătrâneţea. Imprudenţa atrage după sine impulsivitatea, rebeliunea, insubordonarea şi lipsa de tact sau de diplomaţie. De multe ori te arunci cu capul înainte fără că nici măcar să clipeşti. Nechibzuinţă te poate determina să faci sau să spui anumite lucruri care îi vor răni pe cei dragi, îndepărtându-i de ţine. Răbdarea, autocontrolul sau faptul de a avea în vedere sfaturile celorlalţi pot risipi această umbră din viaţă ta. Te pot scuti de multe neplăceri pe viitor.

Cel născut Vineri (zodia Ishtar) – Umbră Teatralului

Zodia Ishtar aparţine celor născuţi într-o zi de Vineri şi care sunt guvernaţi de planetă Venus.
Ishtar este singură prezenţa feminină din panteonul babilonian şi – asemeni Veneri (Venus, Afrodita, din mitologia greacă şi română de mai târziu) era asociată cu sexualitatea şi senzualitatea, cu fertilitatea şi cu iubirea. Însă frumuseţea ei hrănea deopotrivă pacea şi războiul, liniştea şi intrigă generatoare de conflicte.
Cea mai puternică dintre caracteristicile celor născuţi sub semnul lui Ishtar rămâne capacitatea de a iubi – afectiv şi fizic – intens, fără limite. De aceea se poate spune că zodia Ishtar este, dintre toate cele din astrologia babiloniană, cea mai apropiată de tot ceea ce înseamnă emoţie, sentiment, generozitate, dăruire de sine, dragoste, dar şi… ura (care e considerată de babilonieni doar o formă răsturnată de iubire).

Ishtar aduce odată cu influenţă să şi o umbră ascunsă vederii pentru mulţi, umbră teatralului. Este o umbră a secretelor şi a misterului, dar şi o latura întunecată a sufletului tău ce ascunde lipsa de adaptabilitate, vanitatea, dorinţele excesive, posesivitatea şi instabilul. Este o umbră peste care neapărat trebuie lăsată să pice lumina fiindcă îţi poate aduce în caz contrar drame, răzbunări şi dependenţe distrugătoare. Ţi se reproşează deseori caracterul artificial, dar şi dramatismul însoţit de lipsa de sinceritate. Ţi se reproşează totodată că te joci cu mintea celorlalţi sau că eşti fals în sentimentele tale. Este păcat să nu laşi lumea să vadă şi partea ta pozitivă şi luminoasă. Câtă înflăcărare, pasiune, entuziasm, seducţie şi frumuseţe poate aduce ea…

Cel născut Sâmbătă (zodia Ninurta) – Umbră Inflexibilităţii

Zodia Ninurta aparţine celor născuţi într-o zi de Sâmbătă, care sunt guvernaţi de planetă Saturn.
Deşi poartă numele unui singur zeu, zodia Ninurta aparţine de fapt unei trinităţi: Ninurta, împreună cu tatăl sau, Enlil, şi cu mama să, Ninhursah. Poate de aceea cei născuţi în această zodie sunt persoane puternice, cu multă pasiune şi ambiţie de a obţine ceea ce şi-au propus, de a ajunge la capătul drumului pe care au pornit. Perseverenţă şi îndârjirea de care dau dovadă în atingerea scopului le sunt definitorii. Totuşi, dacă nu se împlinesc toate cum le doresc, vor şti să-şi asume greşelile şi eşecurile, calcandu-şi în picioare orgoliile. Celor din jur s-ar putea să le pară posac, singuratic şi egoist.

Ninurta aduce cu el Umbră Inflexibilităţii, o umbră aparent inofensivă comparativ cu toate celelalte şi aparent conţinând o alură pozitivă. Cu măsură şi într-un anumit procent sau valorificată constructiv, este într-adevăr pozitivă. Este însă o umbră care trebuie risipită fiindcă ea te va pune de-a lungul vieţii în imposibilitatea de a te adapta schimbărilor şi mediului în care te afli. Vei rămâne altfel prins în vechile tale sisteme de gândire şi nu vei putea primi noul în viaţă ta, nici nu-l vei putea integra în ea. Această inadaptare cauzată de o intrasigenţa dusă la extreme îţi poate cauza suferinţă.

Cel născut Duminică (zodia Shamash) – Umbră Răcelii

Zodia Shamash aparţine celor care s-au născut Duminică şi sunt guvernaţi de către Soare.
Zeu puternic, de temut, dar şi foarte iubit, Shamash simboliza pentru babilonieni ideea de justiţie şi de dreptate. Tot el este şi cel care îi poate elibera de demoni pe cei posedaţi. Cei năpăstuiţi pe nedrept, judecaţi fără dovezi şi trimişi la moarte etc. se rugau la acest zeu pentru a scoate adevărul la lumina şi a-i elibera. Este o zeitate solară, benefică, de aceea persoanele născute sub semnul sau vor fi, în general, luminoase, vesele, optimiste, generoase. Trebuie însă să fii cu mare băgare de seama în preajma lui pentru că nu acceptă uşor să-i greşeşti cu ceva. Pe cât de multă milă şi înţelegere arată atunci când te afli într-un impas, pe atât de puţină clemenţă îţi va arată atunci când vei greşi. Devine inflexibil. Dacă ajunge să fie şef, îşi va recompensă întotdeauna subordonaţii care îşi fac treaba, iar celorlalţi le va acordă o singură şansă, înainte de a lua măsuri drastice, fără drept de apel.

Shamash aduce cu el Umbră Răcelii. Este o umbră pustiitoare care, netinuta sub control, poate aduce răceală faţă de ţine din partea celor dragi. Fără să vrei sau fără să conştientizezi, le poţi face mult rău. Ceea ce este cu adevărat paradoxal este faptul că îi poţi răni pe ceilalţi şi le poţi spulberă liniştea tocmai prin indiferenţă şi liniştea ta imperturbabilă. Masca ta denotă răceală, indiferenţă, lipsa de implicare, pasivitate, dorinţa de a nu te implică în nimic şi de a nu lua parte la nimic. Este ceea ce în ochii celorlalţi devine echivalent cu “a nu-ţi pasă”, “a nu ţine la cineva”. Lecţia vieţii tale este să tragi lumina peste această umbră. Să te implici, să iubeşti, să-ţi arăţi iubirea, să te manifeşti şi să-ţi permiţi să fii tu însuţi.

Sursa: fiituinsutimaa.wordpress.com