Muzica clasică ajunge în locuri atipice în această toamnă. Turneul Classic Unlimited începe joi, 26 octombrie, la Iași. Primul concert va avea loc la Hala Fix din Iași, un fost spațiu industrial pe cale de a fi transformat într-un centru de arte performative și vizuale, conceput în același timp pentru a dezvolta cultura independentă și arta contemporană.

După Iași urmează concerte Classic Unlimited în Bistrița, Alba Iulia, București, Timișoara și Cluj-Napoca.

Prin această inițiativă pianistul român stabilit în Germania Bogdan Vaida aduce în țară un concept de succes în Germania prin care își propune să le arate oamenilor că arta și cultura pot fi descoperite în locurile în care ne trăim viața de zi cu zi: hale, magazine, berării, librării, ateliere de reparații, cetăți, birouri, tipografii.

În acest moment toate locurile sunt rezervate pentru concertul de la Iași, iar acum se fac înscrieri pentru lista de așteptare, disponibile în cazul în care se vor elibera locuri rezervate.

La Iași, concertul se va derula în fosta hală Moldomobila.

 

Chopin, Toduță, Liszt, Mussorgski, într-o fostă hală de producție

În cadrul turneului Classic Unlimited pianistul Bogdan Vaida va interpreta „Noctura op. 48 nr.1″ de Frédéric Chopin, „Toccata” de Sigismund Toduță, „Rapsodia ungară nr.2″ de Franz Liszt și „Tablouri dintr-o expoziție” de Modest Mussorgski. Pentru ultima operă va exista și un element vizual care îi va ajuta pe participanți să intre în atmosfera concertului.

„Îmi place foarte mult să pun muzica în legatură cu alte arte. Tocmai de aceea am ales „Tablouri dintr-o expoziție” pentru că aici există și elementul vizual. Există o aluzie la pictură, care pe de o parte face lucrurile mai accesibile, mai ușor de înțeles și pe de altă parte le îmbogățește cu un element în plus”, spune pianistul Bogdan Vaida.

Turneul este organizat de Asociația Fapte și are loc în octombrie și noiembrie. Accesul la concertele din cadrul turneului Classic Unlimited va fi pe bază de bilet neobligatoriu. Fiecare persoană alege care e suma pe care o achită în funcție de experiența pe care o are în cadrul concertului.

Pianistul Bogdan Vaida: „Muzica se amestecă la concert cu aura locului respectiv”

Pianistul speră ca participanții la concert să descopere cum muzica se schimbă în funcție de loc.

„Pentru mine muzica și experiența se schimbă în funcție de locul unde cânt. Sigur, în funcție de acustică, loc și condiții. Dar și din punct de vedere afectiv, emoțional, în funcție de „aura” locului respectiv și mai ales de oamenii care își duc viața de zi cu zi acolo. Practic la fiecare concert se amestecă muzica cu „arta” locului respectiv”, spune Bogdan Vaida.

Conceptul Classic Unlimited a pornit din Germania, unde pianistul a susținut peste 30 de concerte până acum. „În Germania sunt tot mai mulți oameni care se interesează și ne fac propuneri de concerte în locuri mai mult sau mai puțin excentrice. E o surpriză cum va fi primită această inițiativă în România”, spune Bogdan Vaida.

Concertul de joi de la Iași va fi primul din turneul Classic Unlimited, apoi urmează Casa cu Bere din Bistrița, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, librăria Cărturești Carusel din București, magazinul Pegas din Shopping City Timișoara, atelierul Autoworld Audi din Cluj, tipografia Daisler Print House din Cluj și biroul Fapte.

Despre artist

Pianistul Bogdan Vaida s-a născut la Cluj-Napoca în 8 septembrie 1981. A absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, apoi a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002 a plecat cu o bursă Erasmus în Freiburg, Germania, la „Musikhochschule”, unde a rămas până la absolvirea studiilor.

S-a stabilit în Germania, la Freiburg și a a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa. În prezent, Bogdan Vaida este solistul turneului Klassik Mittendrin, care a debutat în octombrie 2015 în Germania.

Classic Unlimited este un turneu organizat de Asociația Fapte, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Staropramen.

Detalii găsiți pe site-ul www.classicunlimited.ro.