Cum îmi dau seama dacă am pasiuni muzicale?

         Din momentul în care începem să ascultăm muzică, vom dezvolta automat preferințe către anumite genuri muzicale, artiști, instrumente sau echipamente audio. Putem ajunge la un moment dat să punem aceeași piesă pe repeat și să nu ne mai saturam de ea pentru că ne place atât de mult încât adormim și ne trezim ascultând-o.

         În cazul acesta este evident că muzica pentru noi este o pasiune, poate ajunsă chiar în prag de obsesie, dar este o obsesie pozitivă care nu ne poate face rău. Ba din contră, muzica ne face mai mult bine decât ne imaginăm.

         Micul nostru moment cu noi înșine se poate rezuma la ascultarea muzicii preferate la un pick-up sau la un sistem audio de concert. În acest moment ne învăluie toate frecvențele sonore și ne transportă într-o călătorie aventuroasă a emoțiilor.

Se poate chiar ca artistul nostru preferat să ne inspire în a mânui un instrument sau a cânta cu vocea. Sau ne poate atrage ideea de a experimenta ca DJ sau producător muzical. Cine știe? În timp poate vom avea ca side-job meseria de inginer de sunet sau vom cânta în cadrul evenimentelor.

Toate aceste ramuri de interes au ca punct de pornire pasiunea pentru muzică. Și chit că recunoaștem sau nu, această pasiune este prezentă în fiecare dintre noi și poate fi fructifică în multe moduri.

De ce avem nevoie pentru a începe un hobby muzical?

         Dacă ne plac lucrurile vechi și nostalgice, de ce să nu ascultăm muzică la vinil? Este boem și reconfortant să ne creăm acasă un mediu relaxant dincolo de distragerile și haosul din lumea de afară. Un pickup vintage ce rotește discul de vinil al trupei preferate face din mediul de acasă un adevărat colț de paradis.

https://www.soundcreation.ro/pickup-uri-platane-accesorii-cid617_3584/ 

Mulți dintre noi doresc să asculte muzică acasă sau în cadrul unui eveniment festiv folosind un sistem audio cu calitate de concert, dar nu știm încotro să ne îndreptăm în materie de brand sau gamă de preț.

Soluția în această situație este să testăm mai multe sisteme de sonorizare într-un magazin specializat de muzică și echipamente audio pentru a vedea ce anume se pliază pe gusturile noastre.

https://www.soundcreation.ro/boxe-subwoofere-profesionale-active-si-pasive-cid316_3027/ 

 Mai există scenariul în care ne atrage mult ideea de a mânui un instrument muzical. De fiecare dată când auzim chitara aceea clasică cu sunet flamenco ne duce cu gândul la Antonio Banderas în filmul “Desperado”.  Și dorim și noi să luăm parte la acțiune, visându-ne în Mexic sub apusul soarelui cântând la chitară piese clasice.

https://www.soundcreation.ro/chitare-clasice-cid180_3133/ 

 La următorul nivel se află chitara electrică cu toate  elementele ei specifice, boxe mari, sunet puternic și efecte atmosferice. Chitara electrică a fost simbolul rockului de-a lungul timpului, sunetul ei variând de la country la blues și de la funk la rock. Există o largă varietate de chitări electrice care pot fi explorate și accesorizate într-un magazin de muzică precum SoundCreation.

https://www.soundcreation.ro/chitare-electrice-cid8_2650/  

Pianul are de asemenea o valoare istorică și culturală de neegalat, fiind adesea folosit de către familiile aristocrate din trecut ca simbol al opulenței și bunăstării. Cei ce susțineau concertele de pian în casele aristocrate erau respectați și binecuvântați în ierarhia socială de pe tipuri.

 În magazinele de muzică se pot testa și compara mai mulți producători de piane acustice sau electrice. De asemenea, echipa prezentă în cadrul magazinelor de muzică va răspunde prompt și profesional la toate întrebările și curiozitățile clienților.

https://www.soundcreation.ro/instrumente-cu-clape-piane-digitale-sintetizatoare-claviaturi-midi-cid72_2568/ 

Ne-ar putea atrage și ideea de a jongla cu diferitele părți dintr-o melodie, acest lucru ne face să ne simțim în control deplin asupra muzicii. Fără pregătire în prealabil, cu ajutorul unei console de DJ sau prin intermediul unui program de editare audio putem crea muzică după bunul nostru plac sau modifica diferite elemente din piesele noastre preferate.

https://www.soundcreation.ro/echipamente-pentru-dj-cid48_2124/ 

 Instrumentele de percuție și tobele electrice pot veni în ajutorul nostru în momente stresante și ne pot ajuta să ne deconectăm și să ne detensionăm, descărcându-ne în timp ce facem ceva creativ. Tobele acustice vor necesita un loc bine izolat fonic deoarece volumul lor nu este controlabil. În schimb, tobele electrice sunt silențioase și pot fi conectate la căști. Acestea cu siguranță nu vor deranja vecinii la fel ca cele acustice.

https://www.soundcreation.ro/tobe-si-percutii-acustice-si-electronice-accesorii-pentru-tobe-cid121_691/ 

Tot din categoria instrumentelor cu corzi fac parte și instrumentele cu arcuș. Acestea variază în dimensiune, fiecare mărime căpătând o denumire diferită. Vioara este cea mai mică, urmată apoi de violă, apoi de violoncel și în cele din urmă, de contrabas. Magia instrumentelor cu arcuș este de necontestat. Sunetul lor a transmis legende și folclor din generație în generație și a inspirat compozitori precum Vivaldi să creeze opere folosind aceste instrumente.

https://www.soundcreation.ro/instrumente-cu-arcus-cid227_3551/ 

  Instrumentele de suflat au stat la baza muzicii ritualice și festive încă din cele mai vechi tipuri. Sunetul natural produs prin suflu ne-ar face să credem că instrumentul este în viață și respiră, dacă l-am asculta privați de simțuri. În funcție de cultura zonei de origine, instrumentele de suflat au variat în dimensiuni, denumiri și scopuri, dar cele mai auzite în prezent rămân saxofonul, clarinetul, trompeta, flautul și fluierul.

https://www.soundcreation.ro/instrumente-de-suflat-cid247_3552/ 

Dacă toate tipurile de instrumente muzicale și echipamente audio se pot regăsi într-un magazin specializat, cu siguranță se vor găsi și elemente de scenă, mașini de fum, lumini pentru scenă, case-uri pentru echipament și efecte laser. Mai exact, toate elementele de care va fi nevoie pentru a susține un concert la cele mai înalte standarde. SoundCreation acoperă nevoile fiecărei tipologii de consumator sau producător de muzică în egală măsură, având pe stoc o varietate largă de produse și accesorii pentru orice paletă de gusturi și nevoi.

https://www.soundcreation.ro/sisteme-de-lumini-si-elemente-de-scena-cid57_2195/ 

Unde caut consultanță pentru hobby-ul meu muzical?

         Într-un magazin de instrumente muzicale și echipamente audio profesionale putem obține îndrumare și suport tehnic din partea echipei de specialiști în fiecare domeniu muzical. Criteriul de selecție al angajaților unui magazin de muzică se bazează atât pe cunoștințe tehnice, cât și pe abilități muzicale și de comunicare.

         Unele magazine precum SoundCreation dispun și de call center, ușurând comunicarea în contextul unei distanțe prea mari între client și magazin sau în cazul nepotrivirii programului clientului cu cel al magazinului. Pe lângă sfaturi, sprijin și înștiințare în legătură cu nevoile clienților, departamentul call center se va ocupa de procesarea comenzilor și gestionarea stocurilor pentru a ușura procesul de achiziție online cât mai mult cu putință.

         Totuși, în cazul în care se poate săvârși prezența în mod fizic la magazin, atunci experiența capătă o tentă mult mai organică. Se vor putea vedea, testa și compara produse fără presiune de timp și de asemenea, se vor cântări nevoile și gusturile clientului pentru a-l îndruma în alegerea celui mai potrivit produs.

         Există totuși un alt pachet de avantaje în momentul în care focusul clientului se duce doar către magazinul online unde sunt prezentate toate categoriile de produse și accesorii. Acestea sunt organizate după criterii și particularități individuale, astfel încât să fie mult mai ușor pentru oricine să cerceteze și să aleagă produsele dorite.

         Magazine de specialitate precum SoundCreation s-au gândit la nevoile clientului și în situații festive, adăugând serviciul de împachetare cadou cu mesaj personalizat.

https://www.soundcreation.ro/impachetare-cadou 

 Cum îmi pot aduce hobby-ul muzical la următorul nivel?

   A trecut o vreme de când ne-am început un hobby muzical și am evoluat. Începem să privim în trecut cu satisfacție și împlinire, dar parcă de o vreme încoace simțim că stăm pe loc. Ori muzica pe care o ascultăm nu mai are aceeași valoare, ori boxele la care am visat de multă vreme și-au pierdut din calitate odată cu trecerea timpului. 

  Sau poate instrumentul ales acum ceva timp nu este cel potrivit pentru noi. În cazurile acestea nu este nevoie să ne simțim dezamăgiți. Există momente în viețile noastre în care lucrurile trebuie să se așeze și să se asimileze întâi înainte de o evoluție sau de o schimbare majoră.

Dacă pickup-ul nostru este vechi și și-a pierdut din calitatea sonoră de odinioară, este posibil ca doza/ acul acestuia să se fi uzat. Această parte componentă este singurul consumabil din componența unui pickup care are durata de viață direct proporțională cu durata în care s-a ascultat muzică la pickup. Ori, în loc să înlocuim doza de pickup putem lua în considerare unul nou care îmbină tehnologia analog cu cea digitală în cel mai revoluționar mod.

https://www.soundcreation.ro/doze-pentru-pickup-cid443_3576/ 

https://www.soundcreation.ro/ace-de-schimb-pickup-cid619_3583/ 

Poate boxele noastre de concert nu mai au aceeași fidelitate sonoră sau probabil dorim să facem tranziția de la boxe pasive la boxe active pentru a experimenta și altceva. 

Sau poate dorim să schimbăm primul nostru mixer cu unul mai mare și cu mai multe canale.  Orice schimbare este binevenită în contextul în care dorim să trecem la un alt nivel și echipamentul pe care îl deținem la ora actuală nu poate livra la standardele care ni s-au ridicat în prezent.

https://www.soundcreation.ro/sisteme-complete-de-sonorizare-cid104_1590/ 

Ca și chitariști, instrumentul nostru trebuie să ne inspire în momentul în care îl privim. De aceea este recomandat să ne ținem chitările la vedere și la îndemână în camera în care petrecem cel mai mult timp. 

Dacă chitara pe care o deținem în momentul actual nu ne inspiră, atunci s-ar putea să fie nevoie să-i schimbăm corzile la un magazin de muzică sau chiar pe cont propriu dacă suntem curajoși. Corzile unei chitări influențează atât confortul, cât și sunetul acesteia. Corzile fiind consumabile, trebuie schimbate la un anumit interval de timp pentru a menține sunetul și igiena instrumentului la cele mai înalte standarde.

Dacă deținem un anumit tip de chitară, de exemplu acustică sau clasică, probabil vom tranziționa mai devreme sau mai târziu spre o chitară electrică. Singurul lucru care trebuie luat în vedere este că alături de chitara electrică va trebui să achiziționăm un amplificator/ boxă pentru a-i da voce.

https://www.soundcreation.ro/corzi-pentru-chitara-cid94_3054/ 

https://www.soundcreation.ro/chitare-electrice-cid8_2650/ 

În ceea ce privește pianul sau orga, aceste instrumente oferă de obicei o gamă largă de varietăți tonale și ascund taine ce nici după o viață întreagă de studiu nu pot fi atinse. Cu toate astea, pot exista momente în care dorim să facem o schimbare sau o adiție în mediul nostru muzical.

 Poate fi vorba ori de un pian nou, ori de un scaun mai confortabil, ori de o pedală de sustain pentru orga noastră electrică sau de un amplificator. Orice adiție ne inspiră și ne face să petrecem mai mult timp cu pianul merită luată în considerare .

https://www.soundcreation.ro/pianine-piane-digitale-cid49_3183/ 

https://www.soundcreation.ro/amplificatoare-combo-uri-pentru-instrumente-cu-claviatura-cid398_1625/ 

Ca DJ sau producător, dacă deținem deja tot ce ne trebuie pentru a mixa și masteriza piesele preferate (de la căști, la interfață și consolă până la un sistem fidel de boxe sau monitoare de studio) este posibil să simțim la un moment dat că echipamentul actual ar trebui îmbunătățit.

 O adiție benefică poate fi un controller midi cu clape sau pad-uri. Aceste trăsături oferă posibilități în plus de experimentare și layout-uri intuitive pentru un pupitru/ workdesk versatil.

https://www.soundcreation.ro/search.html?queryString=controller+midi 

Ca percuționiști, posibil să fi trecut o vreme de când am devenit dexteri și să simțim că nu ne ajung cinelele pentru a ne exprima fără piedici în noile noastre solo-uri de tobe. Partea bună este că un set de tobe acustice poate fi modificat și readaptat la nesfârșit prin adiția diferitelor tipuri de cinele, membrane noi sau prin dublarea unor elemente pe care le deținem deja pentru extra versatilitate sonoră.

Mai există și scenariul în care tobele noastre electrice pot fi suplimentate de un drum-machine sau de un controller midi ce ne va permite un portofoliu foarte variat de sunete. Acestea pot face din ritmuri banale ceva interesant și revoluționar.

https://www.soundcreation.ro/tobe-electronice-pad-uri-triggere-si-accesorii-cid122_2917/ 

https://www.soundcreation.ro/tobe-si-seturi-de-tobe-acustice-cid361_2920/ 

În cazul instrumentelor cu arcuș, la fel ca în cazul chitării, schimbarea corzilor este un ritual ce trebuie să aibă loc în mod constant pentru a menține instrumentul la cel mai înalt nivel atât din punct de vedere sonor, cât și din punct de vedere al confortului. 

De asemenea,  menținerea arcușului în condiții ideale de folosință necesită atenție la frecvența folosirii sacâzului, condițiile de păstrare sau în anumite cazuri, chiar înlocuirea arcușului cu unul nou.

 Fixurile, cheițele și călușul unui instrument cu arcuș pot reprezenta alți factori decisivi în privința sunetului și acordajului acestuia. La un anumit interval de timp este bine să aruncăm o privire de ansamblu pentru a ne asigura că totul este în regulă și instrumentul nostru cu arcuș își menține vocea.

https://www.soundcreation.ro/corzi-pentru-instrumente-cu-arcus-cid234_3748/ 

https://www.soundcreation.ro/arcusuri-pentru-viori-viole-contrabas-si-accesorii-pentru-arcusuri-cid233_3799/ 

În privința instrumentelor de suflat, clarinetul sau saxofonul vor necesita odată la ceva timp un accesoriu sau puțină atenție.

Dacă instrumentul actual de suflat nu ne mai inspiră, putem încerca oricând o altă alternativă din aceeași familie. La fel cum tranziția de la un instrument cu corzi la altul este într-un fel mai ușoară, același lucru se aplică și în cazul tranziției între diferitele instrumente de suflat.

https://www.soundcreation.ro/curele-si-hamuri-pentru-saxofoane-clarinete-si-alamuri-cid457_3035/ 

https://www.soundcreation.ro/mustiucuri-bratari-si-capace-cid455_3034/ 

În cazul prestării serviciilor ce țin de scenă, (de la lumini, proiectoare, stative și mașini de fum, până la cabluri, accesorii și conectori)  nevoile noastre se vor adapta în funcție de cererea clienților sau de ultimele tehnologii apărute pe piață pentru a face totul mai practic și eficient. 

Echipa SoundCreation îți poate veni în ajutor cu sfaturi și îndrumare în explorarea diferitelor elemente de scenă. Aici vei găsi tot ce ai nevoie pentru a crea un cadru profesional de desfășurare a concertelor la scară largă.

https://www.soundcreation.ro/schele-de-aluminiu-truss-uri-profesionale-decorative-cid374_3396/ 

https://www.soundcreation.ro/sisteme-de-video-cid630_3613/ 

Muzica – lumea tuturor posibilităților:

Iată că am explorat mai multe arii ale muzicii și ne-am dat seama că fiecare domeniu are farmecul său aparte, indiferent dacă vizează instrumente muzicale sau lumea digitală a muzicii. 

Pentru unii oameni, hobby-urile muzicale înseamnă timp cu sine, timp de reculegere și relaxare. Pentru alții, hobby-ul muzical a ajuns cea mai mare bucurie pe care au simțit-o în viață sau elementul care i-a pus pe picioare după o perioadă tumultoasă. Unii chiar s-au gândit să transforme pasiunea muzicală într-o profesie suplimentară care le aduce atât satisfacție sufletească, cât și financiară.

Și mai există cei care fac asta de mici copii și nu cunosc altă lume în afară de lumea muzicii. Mici sau mari, oamenii care gustă muzică în toate formele ei se declară a fi mai buni, mai veseli, mai împliniți cu ei înșiși deoarece dincolo de tehnicalitate și teorie, muzica este simetrie sonoră, magie în urechile și sufletele noastre.