Pungești este o localitate în județul Vaslui, România, reședința comunei cu același nume, unde se găsește și prima sondă oficială din România, de explorare a gazelor de șist. Așa cum se anunță din titul, articolul abordează problema, una majoră, a felului în care societatea civilă este abuzată în multe moduri de către jandarmerie (intimidare, sfidare, asalt, amenzi, arest, violență).

Protestele din Pungesti au început la jumătatea lunii octombrie 2013, când compania Chevron a dorit exploatarea gazelor de șist din zonă. Întâmpinând rezistență din partea cetățenilor, compania și-a suspendat pentru o perioadă scurtă activitățile de explorare, pentru a informa localnicii în legătură cu metoda de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, numită fracturare hidraulică. Pentru o mai bună informare asupra pericolelor generate de această metodă, trebuie puse în balanță beneficiile și riscurile unor astfel de extracții.

Iată riscurile:
Risc de explozie și deflagrație de-a lungul și de-a latul pământului în zona de extragere (mii de km patrați – județe întregi); cu efecte neașteptate și deosebit de grave;
Risc tectonic-geologic de înmulțire și amplificare a unor cutremure deja existente; precum și favorizarea creării unor noi fronturi de falie, care pot înmagazina, la rândul lor, energie tectonică și să genereze cutremure locale de magnitudine medie (până la 6 grade pe scara Richter), chiar dacă zona respectivă nu a cunoscut cutremure până atunci.
Risc deosebit de grav de poluare a apelor curgătoare, pânzelor freatice atât de suprafață cât și de adâncime, cu 596 de produse chimice și perochimice sintetice, folosite masiv în fluidul de fracturare, apa din zona respectivă devenind total nepotabilă, inflamabilă și chiar explozivă.
Risc biologic major. Apa este vitală pentru viață, poluare apelor Naturii afectează orice entitate vie (planta, copac, animal, viețuitoare, târatoare sau nu). Apa este vital să rămână curată și potabilă.
Riscul nuclear. La extractia gazelor de șist prin Fracturare Hidraulica se folosesc substanțe chimice radioactive (numite trasoare).
Riscul poluarii aerului cu cantități semnificative de Benzen si Toluen – substanțe cancerigene. Aceste substanțe sunt emanate prin coșurile stației de forare.
Riscuri specifice zonelor Bârladului și Dobrogei unde sunt vizate aceste extractii. Acestea sunt: Activarea faliei geologice majore Vidraru – Snagov – Shabla ; Pericolul Centralei Cernavodă (Fokusima 2); Prericolul Marii Negre (posibilitatea detonarii hidrogenului sulfurat din Marea Neagra ce poate echivala cu Tunguska 2); Efectul „Dopului de pluta” al Podisulul Dobrogei.

Constientizarea acestor riscuri de către locuitorii Pungești, dar și de mulți alții de pe teritorul țării, și implicit decizia companiei Chevron de a relua lucrările în zonă, au consolidat semnalul de alarmă care a declanșat valul de proteste, nu doar la Pungești.

În ciuda declarației oficiale a managerului regional Chevron, Tom Holst, de a opri orice activitate în zonă până când comunitatea este de acord cu proiectul, acțiunile de instalare pentru începerea explorării terenurilor au început ieri dimineață, înainte de ora 6.00. Cetățenii comunei s-au opus exploatării, ocupând în mod pașnic zona de forare, pentru a împiedica utilajele Chevron.

Jandarmeria a încercat demontarea Grupului de Rezistență Pungești, campat peste drum de domeniul în care Chevron intenționează să exploreze de gaze de șist prin utilizarea fracturării hidraulice. Conform comunicatului de presă emis ieri de Jandarmeria Română, se menționează faptul că nicio persoană nu a fost abuzată, deși numeroase surse foto, video, mărturii ale  victimelor demonstrează contrariul.

Această intervenție a forței jarndarmeriei, abuzivă, soldată cu rănirea mai multor protestatari, vine după două luni de tentative de sfidare, intimidare și hărțuire a comunității locale. Opoziția puternică din partea comunității a generat o mișcare de solidarizare reactivă la nivel național și internațional prin proteste anti fracturare în toată România. Ieri au fost lansate evenimente sincronizate în mai multe orașe, care au constat în demonstrații protestatare pașnice în sprijinul Grupului de Rezistență Pungești, și chiar a fost lansată o cerere de sprijin international adresată Parlamentului European, Comisiei Europene, ONG-urile pentru protecția drepturilor omului pentru creșterea gradului de conștientizare a situației delicate din România și pentru monitorizarea acțiunilor abuzive.

Ne rămâne sarcina de a ne informa, de a nu rămâne indiferenți în fața unui pericol precum fracturarea hidraulică, și de a ne susține cauza, protestând dacă e nevoie pentru dreptul la un mediu curat și în virtutea sănătății noastre și a urmașilor noștri.

 

 

Adaptat după facebook, de Anca și Iulia