Raportul pe luna ianuarie a Ministerului de Finanţe, publicat doar în limba engleză, arată că deţinerile nerezidenţilor de datorie publică în lei au ajuns la un nivel de 15,8 miliarde de lei, de la 4,23 de miliarde de lei în noiembrie.

Potrivit ING Bank, care citează pe directorul Trezorerieiei, deţinerile nerezidenţilor în lei au ajuns la 21% din totalul datoriei publice în monedă locală, ceea ce reprezintă un nou record.

„Notabil este că directorul Trezoreriei a cifrat deţinerile în titluri de stat în lei ale străinilor la 21% din total în ianuarie, nivel reprezentând un maxim istoric. Estimam ca în decembrie-ianuarie, investiţiile nete ale străinilor în titluri de stat în lei au fost de circa 14,5 miliarde lei (uşor peste 3 miliarde euro). Ultimele date disponibile arătau ca străinii deţineau 5,4% din datoria publică locală în noiembrie 2012”, se arată într-o notă trimisă investitorilor de către analiştii ING.

Investiţiile străinilor în titlurile de stat româneşti s-au intensificat după alegerile parlamentare de la sfârşitul anului trecut, după ce în perioada anterioară acestea scăzuseră la cel mai redus nivel din ultimii ani.

Concomitent cu intrările de bani în titlurile în lei, moneda naţională s-a apreciat, Banca Naţională a României fiind prezentă în piaţă pentru a atenua întărirea leului.

Totodată, randamentele (dobânda) plătite investitorilor pentru împrumuturi au scăzut, inclusiv în piaţa secundară. Totuşi, randamentele obţinute de investitori sunt cu mult peste cele obţinute din investiţiile în obligaţiunile altor ţări din UE, riscul de neplată fiind acceptabil în cazul României – lucru vizibil şi din evoluţia CDS.

Cei de la ING se aşteaptă ca evoluţia leului să fie susţinută în continuare de investiţiile străinilor în titlurile de stat.

„Un alt lucru notabil este că MF planifică o noua emisiune de titluri pe pieţele internaţionale în a doua jumătate a anului, fapt ce eliberează şi mai mult din presiunea pe datoria în lei. Diferenţa mare dintre scadenţele şi planul de licitaţii din martie va oferi probabil un spaţiu limitat intrărilor străine, în special date fiind anagajmentele oficialilor MF de a încerca să emită doar sumele planificate. Însă acest lucru ar trebui să susţină avansul titlurilor de stat în lei, posibil la un ritm mai alert, după ce vineri s-a înregistrat o nouă scădere de 3pb în randamentul de pe piaţa secundară a titlurilor pe segmentul 2-5 ani. Acest proces va antrena probabil şi aprecierea leului”, se mai arată în notă.

Titlurile de stat permit investitorilor să lichidizeze rapid investiţia şi să iasă din piaţă. Procesul invers a al intrărilor de capital se traduce prin creşterea costurilor de finanţare şi prin deprecierea monedei naţionale.

Investiţiile în datoria de stat nu trebuie confundate cu investiţiile străine directe, care au scăzut pentru al patrulea an consecutiv în 2012. În timp ce investiţiile în titluri de stat asigură guvernului resursele necesare pentru a se împrumuta şi a finanţa deficitul, investiţiile străine directe merg în economie şi contribuie semnificativ la creşterea economică.
Sursa: economica.net