Deși Crăciunul se apropie și în scurt timp vom simți miros de cozonac în fiecare casă, am decis să vă prezentăm o rețetă mai puțin obișnuită acestei perioade. Azi gătim Lasagna cu sos ragu, o rețeta ceva mai laborioasă dar care sper că vă va plăcea.

Ingrediente:

5 foi de lasagna proaspete (puteți folosi și foi de lasagna uscate)

700 de ml. de Sos Bechamel

800 de ml. de Sos Ragu

Unt pentru uns tava

Brânză mozarella (sau cașcaval) pentru gratinat

 

Ingredientele pentru Sosul Bechamel:

700 de ml.  Lapte (daca nu aveți lapte natural, îl puteți folosi pe cel de 3,5% grăsime)

1 lingura Ulei de măsline

50 de gr Unt

70 de gr Făină (pentru un sos mai consistent, se adaugă mai multă făină)

Sare, Piper alb

1 linguriță de nucșoară măcinată

 

Ingredientele pentru Sosul Ragu:

600 gr carne tocată de vită (ideal ar fi ca în carnea tocată de vită să adăugați piept de vită fiindcă are gustul cel mai bun)

1 ceapă medie

1 morcov mare

3 tulpini țelină

1 mână de ciupercuțe tocate

100 ml vin roșu

1 vârf cuțit scorțișoară

1 vârf cuțit nucșoarâ

1 linguriță rasă piper

1 cană passata (suc de roșii fără semințe) sau 2 linguri pastă de roșii dizolvate într-o cană cu apă

2 cani supă pui sau vită

1 cană lapte

1/2 linguriță rasă sare sau mai putin dacă supa e sărată

1 lingură unt

 

Mod de preparare:

Sos Bechamel

Se pune laptele la fiert. Se pune uleiul de măsline într-o crăticioară pe foc potrivit, iar când se încinge se adaugă untul. Peste untul topit se adaugă făină și se amestecă repede pentru a nu se rumeni făina. Laptele fierbinte se toarnă treptat, amestecând continuu, să evităm formarea cocoloașelor. Se fierbe sosul până se îngroașă, apoi se adaugă sarea, piperul alb si nucșoara, după gust. Sosul se păstreaza cald până la întrebuințare.

Sos Ragu

Tăiem ceapa solzișori, morcovul si țelina cubulețe mici.  Le adaugăm peste untul cu ulei puse la încins și le călim la foc mic, până se înmoaie bine.

Adaugăm carnea tocată și o călim până sucul pe care-l lasă se evaporă, cam 5 minute la foc mediu.  Tăiem ciupercuțele în felii și le adăugăm peste amestecul de carne. Stingem cu vin roșu și lăsăm până se evaporă. Condimentăm amestecul cu scorțișoară, nucșoară și piper, apoi turnăm passata și cele 2 căni cu supă de pui.  Amestecăm bine și lăsăm la fiert pe foc mic 1 ora.  Amestecăm la 15-20 minute.

În acest moment amestecul va parea destul de lichid, dar e ok, va scădea suficient în orele de fiert care urmează. Adaugăm laptele, amestecăm bine și lăsăm să fiarbă în continuare încă 1 ora tot la foc mic (pentru lasagna trebuie scăzut bine). Amestecati la 15-20 minute, mai ales după ce scade ragu, pentru a nu se lipi de fundul oalei.

 

Asamblare Lasagna

Se pune un vas încăpător pe foc, cu apă sărată, în care se vor fierbe foarte puțin foile de lasagna (urmăriți instrucțiunile de pe pachet, există foi prefierte). Foile de lasagna se scufundă în apă clocotită, se țin 1-2 minute, după care se scurg, se trec printr-un jet de apă rece și se așează pe prosoape de bucătărie umede.

Tava se unge cu unt din abundență, apoi se toarnă un strat de sos bechamel, atât cât să acopere fundul tăvii. Se așează prima foaie de lasagna, apoi se pune încă un  strat de sos bechamel, peste care se pune sosul ragu într-un strat generos.

Se respectă aceeași succesiune în cotinuare: foaie de lasagna + sos bechamel + sos ragu. Sosul ragu trebuie complet distribuit în cele 4 straturi, din sosul bechamel se păstrează o rezervă.

Se acoperă ultima foaie de lasagna cu sosul bechamel păstrat, apoi tava se înfoliază cu o folie de aluminiu în care se fac câteva perforații și se dă la cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute. După ce timpul s-a scurs, se scoate tava și se presară cu parmezan, cașcaval sau mozzarela, apoi se mai dă la cuptor pentru înca 15 minute.