Leul a revenit puternic in atentia investitorilor si, in timp ce restul valutelor regionale inregistreaza deprecieri, leul castiga teren. Analistii si-au revizuit prognozele pe curs pentru 2013.

Saptamana a inceput bine pentru leu, chiar daca nivelul cursului oficial anuntat de BNR a inregistrat o urcare usoara, pana la 4,3814 lei pentru un euro.

Leul reuseste sa isi mentina castigurile din ultimele 2 saptamani, chiar in conditiile in care in regiune se inregistreaza o usoara tendinta de depreciere.

Pe piata interbancara cotatiile au scazut in jurul pranzului in intervalul 4,3800-4,3850 lei pentru un euro, in timp ce zlotul polonez si forintul maghiar inregistreaza pierderi in fata euro.

Astfel, prognoza ING Bank pentru mijlocul anului este de 4,40 lei pentru un euro, fata de nivelul anterior de 4,60 lei/euro, in timp ce pentru finalul anului se estimeaza un curs de 4,30 lei/euro.

“Dupa ce si-au vandut detinerile in active romanesti, investitorii straini par sa revina. Tranzactiile de cumparare par sa fie abundente, dar marimea redusa a pietei titlurilorsugereaza ca nu ar fi loc pentru foarte multi doritori. In acelasi timp, starea economiei indica doar o posibila apreciere limitata a leului”, precizeaza analistii ING Bank.

Dolarul american a urcat insa, la 3,2761 lei la cursul oficial in timp ce francul elvetian a continuat sa scada puternic si a coborat la 3,5695 lei la cursul oficial.