Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 13 din lista noastră:
Busuiocul uscat 67.553 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:
1. Îmbunătățește digestia. Consumul de busuic reprezintă un remediu eficient împotriva crampelor, balonării şi flatulenţei. Aceste efecte benefice se explică printr-un element conţinut în busuioc numit estragol. Totodată, busuiocul combate durerile articulare şi răul de mişcare.

2. Previne cancerul intestinal. Datorită antioxidanţilor pe care îi conţine, busuiocul ameliorează efectul radicalilor liberi care sunt fie toxine produse de organism, fie elemente nocive din mediu. Radicalii sunt implicaţi în apariţia multor cancere, iar busuiocul reuşeşte să-i împiedice să provoace neajunsuri la nivelul aparatului digestiv.

3. Stimulează lactatia. Deşi uleiul esenţial de busuioc este interzis femeilor însărcinate şi celor care alăptează, infuzia de busuioc poate stimula lactatia.

4. Este un bun energizant.
Consumul de frunze de busuioc are un efect euforic, însă uleiul esenţial este şi mai eficient. Are un efect tonic deosebit asupra sistemului nervos, iar medicii îl recomandă celor care se confruntă cu stări prelungite de oboseală, persoanelor deprimate sau celor lipsite de energie.

5. Combate acţiunea virusurilor. Are proprietăţi antiinfectioase şi antiinflamatorii, ceea ce îl transformă aintr-un adjuvant important în tratarea gripei, zona zosterului sau herpesului.