Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 15 din lista noastră:
Sucul de boabe de maqui cu 40.000 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:
Maqui e plin de antioxidanţi puternici şi de compuşi antiinflamatori (antocianine – care conferă fructelor pigmentul lor mov – şi delfinidina). Aceste substanţe active din fructele Maqui neutralizează efectele radicalilor liberi, încetinesc îmbătrânirea pielii, protejează împotriva cancerului şi a bolilor de inima şi ajută organismul să elimine kilogramele în plus.
Beneficiile uimitoare pentru sănătate ale fructelor Maqui
1. Pline de antioxidanţi
Potrivit specialiştilor, Maqui conţin cea mai mare concentraţie de antioxidanţi dintre toate fructele de pădure, de două ori mai mare decât fructele Acai. Cel mai important compus din Maqui sunt antocianinele, vestite pentru valoare lor antioxidantă. Acestea au multiple proprietăţi benefice pentru organism: lupta împotriva radicalilor liberi, menţin tinereţea şi elasticitatea pielii, întârzie procesul de îmbătrânire la nivel celular şi promovează sănătatea creierului.
2. Previn apariţia cancerului
Efectul antioxidant al fructelor Maqui menţine sub control acţiunea radicalilor liberi, care nu mai pot cauza leziuni în structura celulelor şi la nivelul ADN-ului, fapt ce inhibă formarea celulelor canceroase. Mai mult decât atât, studiile au arătat că antocianinele sunt eficiente în prevenirea îndeosebi a cancerului de colon.
3. Alinare pentru diabetici
Specialiştii ne îndeamnă să mâncăm aceste fructe în stare proaspătă şi să bem suc de Maqui natural, făcut la storcătorul de fructe. Această practică are un impact important asupra secretiei de insulină, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge şi de care depind persoanele bolnave de diabet zaharat. Maqui contribuie la creşterea secretiei de insulină în organism, facilitând astfel echilibrarea glicemiei după mese.
4. Antiinflamatori naturali
Aceiaşi antioxidanţi de mare preţ pentru diabetici şi care ne fac pielea frumoasă şi catifelată au un foarte important efect antiinflamator. S-a demonstrat că nivelul crescut de delfinidina din fructele Maqui ajută la prevenirea unei varietăţi de boli degenerative rezultate în urmă inflamaţiei cronice: Alzheimer, Parkinson, Huntington, ateroscleroza, osteoporoză, osteoartita etc. Marele avantaj este faptul că, spre deosebire de tratamentele medicamentoase prescrise pentru întârzierea acestor boli, fructele Maqui nu produc efecte secundare. Singurul lor neajuns: petele mov pe care le lasă pe buze şi degete.
5. Antibacteriene şi astringente
Fructele Maqui sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antibacteriene, care le fac utile în prevenirea îmbolnăvirii cu bacteriile de pe alimente şi în reglarea florei intestinale pentru o digestie mai bună. În plus, frunzele plantei de la care provin conţin un agent antiseptic şi astingent eficient, acestea fiind folosite de populaţiile indigene la pansarea rănilor.